BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


عجوز تمنت أن تكون صبية
وقد نحل الجنبان واحدودب الظهر
فراحت إلى العطار تبغى شبابها
وهل يصلح العطار ما أفسد الدهر
Acûzün temennet en tekûne sabiyyeten,ve kad nehelel cenbêni 
vehdevdeb ez zahru,ferâhet ilel attâri tebğî şebêbehê, ve hel yuslih ül attâru mê efsededdehru.

İki yanı çökmüş ve beli kanbur gibi (iki büklüm) olmuş yaşlı bir kadın,o eski gençliğimi istiyorum diye bir attar'a( güzel koku ve parfüm satana) gitmiş(gençliyim geri gelsin diye ısrar ediyor),Zamanın(hayat'ın ve yıllar'ın, zorlukların ve zorbalıkların) çökerttiğini,eskittiğini attar nasıl geri getirsin (nasıl ayağa kaldırsın,yeniden eski haline ve kıvamına kavuştursun)?

Kadının biri epey yaşlandıktan, yüz hatları ortaya çıkıp yüzü buruştuktan sonra bir gün yine aynaya bakmış eski genç ve güzel halini,eski taravet ve güzelliğini bulamayınca şunu söylemiş : Eski aynalar ne kadar da güzeldi.

Yaşayan yaşlanır,  yaşlanan insanoğlu erkek olsun bayan olsun çok çok azı müstesna genelde güç kaybına uğrar organları eskisi gibi görev yapmaz yapamaz, beli bükülür iki yanı çöker ve sanki yitirdiği gençliğini yerde arıyormuş gibi başı yere doğru yaklaşır.
Bütün bunlarla beraber
"İnsanların en hayırlısı ömrü uzun,ameli güzel olandır"
Tirmizi Hadis no: 2330

Her hal ü kârda yaşlanan bir insana attar'ın, baytar'ın, doktorun tabib'in yapabileceği hiçbir şey yoktur, yani yaşanıyorsa bunu engellemek mümkün değildir. 

Bütün işler sonuçlarıyla bütün Kullar yaptıklarıyla Allah'a dönecek ve son sözü son kararı Yüce Allah verecektir.

Bir mü'min,kendisine ölüm gelmeden önce, Yüce Allah ona uzun da bir ömür nasîb ettiyse niye ben yaşlandım,niye saçlarım ağardı,eski aynalar ne güzeldi beni genç gösteriyordu derdine düşmemelidir, faydalı ilim ve salih amel elde etme derdine düşmeli ve ahireti dert edinmelidir.

Ey yüce Allah'ım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi sağlık ve afiyetten ayırma, acizlikten tembellikten yaşlılıktan sana sığınıyoruz, yalnız sana ibadet eder yalnız senden yardım diliyoruz.
Bizlere  kâmil bir imanla,salih amellerle ve faydalı ilimle  dopdolu sağlık ve afiyet içinde bir ömür nasîb eyle.Amin.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

1 Mayıs 2023 P.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.