BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اذا هبت رياحك فاغتنمها
فإن لكل خافقة سكون
ولا تغفل عن الاحسان فيها
فما تدرى السكون متى يكون
وان تظفر يداك فلا تقصر
فإن الدهر عادته يخون

İzê hebbet riyêhuke feğtenimhe,feinne likülli hafikatin sükûnün,ve lê teğfel anıl ihsêni fîyhê,
femê tedrissükûnu metê yekûnü,ve in tazfar yedêke fele tukassir,fe inneddehre âdetuhû yehûnu.
Rüzgar(ların) lehine esti mi, bunu ganimet bil ve değerlendir(harmanını savur),zira her hareket eden(esen rüzgar) durur, fırsat bulduğun an hemen iyilik yap,zira eline geçen bu fırsat ne zaman kaçar bilemezsin, elinden 
geldikçe ihmalkar davanma,zira zaman,(şartları ve imkanlarıyla Yüce Allah'ın tasarrufundadır)kişinin arzusu hilafına cereyan eder ve umulmadık zamanda arzu etmediğin şeyler vuku bulabilir ve arzu ettiklerini de bir türlü elde edemeyebilirsin.

Dünyanın fırsatları insanın yaşadığı hayata bağlı olarak azdır,
kısadır, çok gibi görünse de öyle olmadığı anlaşılır.
İnsan ömrü mahdut ve nefesler de ma'dut (sayılı) olunca haliyle fırsatlar da buna bağlı olarak sınırlıdır.
Bu konuda şöyle demişler :
انتهز الفرص عند امكانها
İntehiz il furasa inde imkênihe.
İmkan buldukça fırsatları kaçırma,zira
الفرصة كضيف اوك كغيمة صيف
El fırsatu kedayfin  ev keğeymeti sayfin
Fırsat eve gelen bir misafir gibidir veya yaz bulutu gibidir, çabuk geçer.
İnsan, nasıl olsa ömür uzun, benden daha yaşlı olanlar hala yaşıyor, şu anda hiçbir sıkıntı yok bütün imkanlar var rüzgar lehime esiyor gibi söylemlerle kendini avutup yapması gereken vazifeleri ve ahirete hazırlığı ihmal edebiliyor malesef.
Günün birinde hiç beklemediği bir anda dönüşü olmayan sefere çıkarılabilir,  elindeki imkanlar yarı yarıya düşer veya sıfırlanır, hastalık gibi fakirlik gibi meşgale gelebilir, daha başka engeller ve en büyük engel olan ölüm arız olabilir.

Yüce Allah bizleri Ramazan'a kavuşturdu bu büyük fırsatı değerlendirdik ve Ramazan orucunu tuttuk, bir taatin kabul edilmesinin bir alameti de, ikinci bir  taatin onu takip etmiş olmasıdır. Ramazan'dan sonra gelen şevval ayında altı gün oruç tutmak son derece faziletli bir ameldir, sahih-i müslim'de bir hadiste Rasulullah Rfendimiz şöyle buyurmaktadır: kim Ramazan orucunu tutar da akabinde altı gün Şevval orucu tutarsa bütün yılı tutmuş gibi olur 29, 30 gün Ramazan 300 güne bedeldir zira iyilik on katınadır, altı gun Şevval orucu da bire on olunca altmış gun edince 360 gün eder ki bir yılı oruçla geçirmiş gibi olur.
Bu orucu Bayram gününden sonra peş peşe tutabileceği gibi bir aya yaymak suretiyle altı günü de tutabilir.

Engeller vuku bulmadan elimizden geldiği kadar iyi işler yapmayı Yüce Allah bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize Lütfu ve inayeti ile nasib eylesin.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

24  Nisan 2023 P.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.