BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

اذا بكت العيون على عزيز
فشهر الصوم اولى بالبكاء
قد كنا فيه في ارغد عيش
وكان الوقت منا في هناء
وكنا فيه  للقران نتلوا
ونرجو العفو من رب السماء
فركعات القيام عليه تبكي
لفقد صلاتها بعد العشاء

İzê beket is semêü alâ azîzin,feşehrussavmi evlê bilbükêi.
Ked künnê fîhî fi erğedi ayşin,ve kênelvaktü  minnê fi henêin.
Ve künnê fîhi lilkur'êni netlû,ve nerculafve min Rabbissemêi.
Fe rek'ât ül kıyami aleyhi tebkî,lifekdi salâtihê ba'dal' işai.

Eğer gözler çok değerli bir kimse(den ayrıldığı ) için  göz yaşı dökecekse,
Oruç ayı Ramazan (dan ayrılık olacağı) için ağlamalıdır.
Ramazan'ın içinde her alanda ve anlamda bir huzur ve bolluk içinde idik,vaki te bereketli ve biz de âfiyet içindeydik.
Bu mübarek ayda imkanlar dahilinde alabildiğine kur'an-ı Kerim tilavet ediyorduk ve gökyüzünün ve her şeyin Rabbi olan yüce Allah'tan af diliyorduk.
Şimdi ise kıyama esas olan ve kıyamı anlamlandıran ve yatsı namazından sonra  kılınan rekatlar ( Teravih namazı) Ramazan çıkacak diye ağlıyorlar.

Abdullah b. Mesut şöyle buyurdu: Ramazan yaklaştığında Resulullah efendimizin şöyle buyurduğunu duydum:
Eğer insanlar Ramazan ayında nelerin( faziletin ve sevabın) olduğunu bilselerdi Ramazan'ın( bir ay değil) bir yıl olmasını temenni ederlerdi.
Heysemi,Mecma üz zevâid:  3/144

Ramazan'ın ve orucun fazileti ve sevabı hakkında ayet-i kerimeler ve hadisler elbette çoktur bütün bunları ve yukarıdaki hadis-i Şerifi görmezden gelip ve Ramazan gibi aziz bir misafirin değerini takdir etmeyip bilerek amden mazeretsiz Ramazan orucunu tutmayan veya tuttuğu halde mazeretsiz bozan kimse için de şöyle buyurulmuştur:
Kim ki Ramazan'da amden bilerek isteyerek bir gün oruç bozarsa ömür boyu oruç tutsa onu kaza etmiş olamaz.
Tirmizi Hadis no:723
İbni Mâce Hadis no:1672

İlmihal kitaplarında bilerek veya unutarak ve daha başka nedenlerden dolayı orucunu bozanın ne yapması gerektiği ile ilgili bilgiler bütün kardeşlerimiz tarafından ulaşılması kolay bilgilerdir.Elbette tutulmayan veya bozulan bir oruç kaza edilir yerine göre kefareti tutulur, buradaki Rasulullah efendimizin buyurduğu, işin vehameti ve tutulan orucun bilerek bozulmasının fecaati dile getirilmektedir.

Ey yüce Allah'ım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi Ramazan ay'ı ve orucunun, bedeni ve mali tüm ibadetlerin farzıyla vacibiyle sünneti ve nafilesi ile kadr ü kıymetini bilen, elinden geldiği kadar Yüce Zatını razı etmek için Kur'an ve sünnete uygun ve ihlaslı ibadet eden kullarından eyle.Amin.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

13 Nisan 2023 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.