BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


قطع العلاءق مع الخلاءق لدفع العواءق.
Kat'ul alâiki meal helâiki lidef'il avâiki.

Yüce Allah ile arada olan ve manen O'na yaklaşmaya engel olan şeyleri ortadan kaldırmak için bir müddet insanlarla  olan beraberliği askıya almaktır.

هو انتقال من الف العادة إلى شرف العبادة
Hüve intikâlün min ilf il âdeti ile şaraf il ibadeti.
İtikaf, adet alışkanlığından kurtulup ibadet şerefine terfi etmektir.

Hükümleri ve kalma müddeti değişen itikafın bazı alimlere göre en az müddeti bir gün, bazılarına göre bir saat, bazılarına göre belirsiz az veya çok bir zaman parçası, bazılarına göre ise bir gündüz veya bir gece kadardır bazılarına göre ise sübhanallah denilmesinden bir an kadar fazla olan pek az bir zamandır.

Onun için her camiye girişte kişinin niyet ettim itikaf sünnetine demesi ona itikaf sevabı kazandırır.

Yukarıda da geçtiği gibi itikaf, kalbi dünya meşgalesinden boşaltıp nefsi yüce Allah'a teslim etmek ve Allah'ım! Sen beni affedinceye kadar ben buradayım demektir. 

İtikaf, bir sahabinin buyurduğu gibi: Biz dünyayı ayakkabılarımız ile beraber dışarıda bırakırdık, bir başkası da: ünvanı kariyeri mevki ve makamı da oraya bırakmak lazım diyordu. 

Bir rivayette Resulullah Efendimiz şöyle buyurmaktadır: Kaybettiği bir şeyi camide arayana deyin ki: Kaybettiğin seyi "bulmayasın"
Zehebî,Mizan :2/304

Kaybedileni camide aramak, telefonla uğraşmak, dünya ve benzeri konuşmak alışveriş yapmak, bir şeyler alıp satmak cami adabına uygun değildir.

İtikafın şartları edepleri itikafı bozan şeyler ve benzeri konular elbette herkesin ulaşabileceği fıkıh kitaplarında mevcuttur.
Vacib, müekkede sünnet ve nafile gibi kısımları vardır.

Ramazanın son on gününde yapılan itikaf ise Kadir gecesini idrak etmek için en güzel bir vesiledir.

Hangi camiye ne zaman girersek girelim, girer girmez نويت سنة الاعتكاف
Neveytü sünnet el i'tikaf
"İtikaf sünnetine niyet ettim" dediğimizde dünyayı ve dünyalıkları da dışarıda bıraktığımızda camiden çıkıncaya kadar itikaf içinde olmuş oluyor ve inşallah Yüce Allah'ın takdir buyurduğu ücreti sevabı elde etmiş oluyoruz.

Allah'ım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi Mukaddes ve Mübarek Zatına,Kâbenin şubeleri olan mescidlere, evlerine rağbet eden, seninle arasında olan engelleri elinden geldiği kadar kaldırmaya çalışan kalbi ile kâlıbı ile sana yönelen, girdiği her cami ve mescitte itikaf sevabına nâil olan kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

11 Nisan 2023 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.