BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


يا حاريصا على الاموال تجمعها
أنسيت ان سرور المال احزان

Yê harîsan  alal emvâli tecmeahê, enesiyte enne surûr el mêli ehzânün.

Ey hırsla mal mülk biriktiren ve mal düşkünü olan kişi! Dünya malına sevinmenin( eninde sonunda ) hüzün ( ve üzüntü)lere sebeb olacağını unuttun mu?

Helali hesab, haramı azab olan dünya malının hüzüne,gam ve kedere, 
üzüntü ve sıkıntılara yol açmaması için bu maldan verilen zekat sadaka ve infakın sayılmayacak kadar faydaları vardır.

Bu faydalardan  bazıları:

1-) Zekâtın en belirgin faydası, yüce Allah'ın
emri olduğu için fakirlere miskinlere ve Ayet-i Kerimede sayılan diğer sınıflara -eğer bu sınıflardan biri ve ya birkaçı bulunursa- verilmiş olmasıdır.
Zira Yüce Allah emretti diye vermek en şerefli olan vermektir.
Hatta bir haramı Yüce Allah yasakladı diye terk etmek,en şerefli ve sevabı çok olan terktir.
2-) Zekat nefsi temizleyerek onu cimrilik rezaletinden kurtarır ve dünya sevgisini kalbden söküp atmak için çok faydalı bir temrin ve vesiledir.
Zira nefsini temizleyip tezkiye eden kurtulmuştur.
Şems Suresi: 9,Ayet.
3-) Zekat rahmet duygusunu coşturur ve mana'nın maddeye galib gelmesine katkı sağlar.
4-) İnfak günahları yok eder ve bereketleri artırır.
5-) Zekat,sadaka ve infak
dünyevilşmenin süfli, hasis ve habis esaretinden insanı kurtarır.
6-) kişinin dünya esaretinden kurtulduğunun en büyük alameti ve delili şudur; Kişi muhtaç olduğu halde malından verebiliyorsa, kendisine zulmedeni affedebiliyorsa ve zorluklara şiddetlere karşı sabredebiliyorsa, ahirete olan inancından dolayı dünya acıları ona kolay geliyorsa dünyanın esaretinden kurtulmuş sayılır.
7-) Başta zekat ile olmak üzere toplumdaki fakir ve miskinlere el uzatan bir müminin kalbine Yüce Allah verdiği özel ilham sayesinde o kalb inşirah bulur ve yüce Allah'ın rahmetine mahal olur,rahmete hazır hale gelir ve o kalp paratoner gibi Yüce Allah'ın rahmetini çeker.

8-) Muhtaç olan kimselere Allah'ın özel bir ilhamıyla infak eden bir mü'min'e, Kur'an ve sünnetin ilhamı da yetişir ve o kişi Kur'an ve sünnetin emrini yerine  getirir, özel ilhamla beraber umumi ilhama mahal olunca nur üzerine nur olur.

Ey alemlerin Rabbi olan Yüce Allah! Her vesileyle bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi dünyaya ve dünyalıklara,kötülüğü emreden nefse esir olmaktan koru, bizleri özel ilhamınla Kur'an ve sünnetin ilhamıyla en hayırlı olana yönlendir ve bizlere nur üzere nur lütfeyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

2 Nisan 2023 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.