BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اى كه بقافله اى 
با همه رو بى همه شو
Ey ki bekâfileî, bâ heme rev,bî heme şev.
Ey kafile ile kervan ile kalabalıklarla hacca umreye veya herhangi bir sefere çıkan kişi herkesle yürü yürü beraber ol ama tek başına kal.

Elin kâr'da gönlün yâr'da olsun.
Beraber bulunduğun kimseler seni aldatmasın,mağrur etmesin önünde veya arkanda özellikle arkanda yürüyenler seni şaşırtmasın zira bazı
insanları arkalarında yürüyen insanların ayakkabı ökçekerinin sesi onları şaşırtmıştır ve haddini aşıp kendini başka alemlerde görmüş, zorluklara girmiştir.

Başka bir açıdan kişinin bedeni organları ne ile meşgül olursa olsun kalbi Allah'a ait olmalı kalp daima yüce Allah'ı zikretmeli ve onun murakabesinde olmalıdır.

Bazı tasavvuf taifelerinin kullandıkları terimlerden birisi:
خلوت در انجمن
Halvet der encümen şeklindedir,yani kalabalıklar içinde halvet ve yalnız olma hali.
"Öyleleri vardır ki onları ticaret ve alışveriş Allah'ın zikrinden alıkoymaz"
Nur Suresi: 37 Ayet.

Zannediyor ki kendine değer veriyorlar o da kendi kendine değer biçiyor kalabalıkları aldanıyor ve Yüce allah'la olan irtibatı ya zayıflıyor ya kopuyor.

Bir yandan kişi tavus kuşu gibi olması gerekir tavus kuşu rengarenk tüylerine aldanıp kendini beyenince, hayır diyor ben kendimi beğenmem yersiz, evet tüylerim rengarenk fakat ayaklarım simsiyahtır.

Diğer bir açıdan kişi hangi durumda olursa olsun bedeni ve organlarıyla neyle meşgul olursa olsun kalbi Yüce allah'la beraber olmalı onu zikretmeli ondan ürpermeli onu sevmeli bekleyeceğini ondan beklemeli  ve bu şuur'u  canlı tutmalıdır.

Hac ve Umre gibi ibadetleri ifa ederken, gerek yolda gerek o Mukaddes topraklarda ve kalabalıklarda ve gerek döndükten sonra bu şuur ve derinlik korunmalı ve el kâr'da olunca gönülde yâr'da olmalıdır.

Yüce Allah bizlerin ve bütün mümin kardeşlerimizin kalplerini ve kalıplarını kendi hizmetinde zikrinde taat ve ibadetinde kılsın.Amin

Ahmet ÖZKAN

5 Şubat 2023 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.