BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اذا امتلأت كف الليئم من الغنى
تمايل إعجابا وقال أنا أنا
ولكن كريم الأصل كلغصن كلما
تحمل اثمارا  تواضع وانحنى
İzemtelee keff ül leîmi
min el ğine,temêyele i'cêben ve kâle ene ene.
Velâkin kerîm ül aslı
kelğısni küllemê tehammele esmâren tevâda'a venhanê.

Kınanmıś ve değersiz kişi'nin eline biraz para, varlık geçince,kendini beğenir,bunu kendinden bilir,sağa sola yıkılarak, böbürlenerek ben ben demeye başlar.

Fakat baba'dan, dede'den ve asılları asîl, kerim ve cömert insanlar böyle değildir, bunlar meyve dolu dallar gibidirler meyve çoğaldıça dallar tevazu'dan bükülüp yere yaklaşırlar,boyun büker ve mütevazi olurlar.

وحسن نبات الارض من كرم البذر
Ve hüsnü nebât il arzi min kerem il bizri.
Bir yerin bitkisinin güzelliği tohumun asaletine ve kıymetli oluşuna bağlıdır.

Allah için mütevazı olanı Allah yüceltir, kibirleneni ise Allah (er-geç) yerle bir eder.
Mütevazi'nin tevazusu da Allah için olacak ki işe yarasın.
Tevazunun zıddı olan kibrin en bariz tarifi şudur: İnsanları hakir ve küçük görmek,hakkı kabule yanaşmamak.

Mal bazı insanları mâlesef değiştirebilir adı üzerinde mal yani meylettiriyor,alıp götürüyor,kendi nefsini tanımayan kişi,bu malı kendinin zanneder,ama öyle olmadığını er-geç görecektır,ya mal elinden bir çeşit çıkacak,veya o gidecek mal varislere kalacaktır.

Onun için bütün nimetleri yüce Allah'tan bilmek ve görmek gerekiyor ki insan haddini bilsin, haddini aşmasın ve rahmete mazhar olsun.

Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi haddini bilen yanında duran haddi aşmayan, kadîrşinas, Allah için tevazû' gösteren ,her nimeti yüce Allah'dan bilen âli cenab kullarından eylesin Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

16 Ocak 2023 P.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.