BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


   ما شاء الله كان وما لم يشأ لم يكن
Mê şêellâhu kêne,ve mê lem yêşe' lem yekün.

Allah'ın dilediği olur,dilemediği olmaz.

Padişah deniz'in kenarında dolaşırken bir adamın iki taşı birbirine bağlayıp suya attığını görür ne yapıyorsun diye sorar,mechul kişi: Padişahın kızını kölesine yazıyorum der ve ortadan kaybolur. 
Bu söz padişaha dert olur gelir hanımı ile görüşür olmaz öyle şey der,ben o kadar asil o kadar zengin biriyim, kızımı siyah bir köleye hizmetçiye vereceğim öyle mi, bu olacak iş değil. Sonunda padişah ve hanımı bir plan yaparlar ve köleyi helak etmek için bir yol bulurlar,padişah bir mektup yazar ve köleye verir, bu mektubu güneşe götür der.
Köle mektubu güneşe götürmek uzere denizin  kenarında dolaşırken güneşin suya aksettiğini görür ve der ki: Ben gelmişim çokta uzak değilmiş,hemen soyunur mektubu ıslanmasın diye kemerin altına bağlar ve suya atlar,, derine daldığında bir sandık görür ve çıkarır eve getirir hepsi altın ayrıca kayışın altı hariç  kölenin vücudu bembeyaz olur.

Köle tebdili kıyafet yapar gidip padişahın kızını ister şimdi zengin oldu tabii atları binitleri elbiseleri şatafatı çok  olunca hemen kızı ona verirler ve günün birinde  içeriden biri olur.
Bir gün ebisesini değiştirirken padişahın dikkatini çekmiş bütün vücudu beyaz ama kemerin altı siyah, Padişah sorar; Senin garip bir durumun var, kimsin nesin damadımız oldun ama seni tam tanıyamadık bunun üzerine köle başından geçeneri ve durumu anlatır,
Padişah der ki: Bulduğun sandık duruyor mu, duruyor der, getir der ve köle sandığı getirir.Padişah bakar ve altınların en altında bir yazı bulur "Güneşe gidilmez"Hızır a.s . Yüce Allah'ın bildirmesi ile padişahın kızının Padişahın kölesi ile evleneceğini o taşları  biribirint
bağlayarak ve suya atarak gösterir.

O günden bugüne bu darb-ı mesel kaldı "Güneşe gidilmez yazgı bozulmaz' Yani yüce Allah ezelde bir şey takdir ettiyse,dilediyse o şey kesin olacak.

هو الفعال لا تغتر باسباب وآلات
Huvelfa'âlü lê tağtarr bı esbêbin ve êlêtin.
Herşeyi yapan organize eden O'dur(yüce Allah) 
sebeb ve aletlere takılıp mağrur olma, aldanma.

Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi Kadere, hayrın ve şerrin Yüce Allah'tan olduğuna inanan tedbirini aldıktan ve sebeplere sarıldıktan sonra sebeblere ve aletlere  takılmadan fa'âl-ı hakiki'nin yüce Allah olduğuna inanan kullarından eylesin,Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

15 Ocak 2023 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.