BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


وزن بوزن الشرع كل خاطر
فإن يكن ماموره فبادر
وان يكن مما نهيت عنه
فهو من الشيطان فاحذرنه

Vezin biveznişşer'i külle hâtırin,fein yekün me'mûrehu febêdiri.
Ve in yekün mimmê nuhîyte anhu,feh(u)ve
mineşşeytâni fehzerenhu.

Aklından,hatırından geçen her şeyi şeriatın terazisiyle tart,o şey şer'i şerifin emriyse, şeriata uygunsa (mümkünse) hemen yap infaz et.
Eğer aklına ve hatırına gelen şey, şeriatın yasakladığı ( veya yasakladığı bir şeye vesile oluyorsa),bil ki bu şeytandandır,ondan hemen sakın.

Bu bir nevi zihne filitre takıp sadece kalbi değil
zihni de berrak tutmak ve gafleti tardetmek demektir ki buna aynı zamanda murakabe de denir.

Bazı mutasavvıflar yazdıkları  kitapları murakabe konusu ile bitirirler,bazı tasavvufi tarikatlarda da salik olan kişiye en son öğrettikleri şey yine murakabedir,
Ahiret yolcusu her zaman bu şuurda ve uyanık olmalıdır. Özellikle belli bir yaşa gelince murakebe onun için kaçırmaması gereken büyük bir fırsat olacaktır.

Kısaca murakebe,Din'in
ihsan makamı altında kendine yer bulur ve Ayet-i Kerimeler de murakabeden bahseder.
"Şübhesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir"
Nisa Suresi: 1.Ayet.
"Nerede olursanız olun Alla sizinle beraberdir"
Hadid Suresi: 4.Ayet.

İhsan makamı altında mütalaa edilen murakebe iki yönlüdür
Allah'ı görüyormuş gibi ibadet etmek veya yüce Allah'ın bizi gördüğüne inanarak ibedet etmek.

Bu konunun fâik ve başarılı uzmanı âlimler,arifler ve mutasavvıflar, murakabeyi ayrıca üçe ayırırlar
1)- Yüce Allah'a taat ve ibadet ederken amellerde Yüce Allah'ın bizi gözetledigine inanmak ve ona göre ibadet etmek.
2)-Yüce Allahın yasakladığı bir haramı terkederken yine yüce Allah'ın bizi gözetlediğine  inanmak,veya bir haramı, yasağı yapmak isteyen kişi, yüce Allah'ın kendisini gözetlediğine inanarak bu harama yaklaşmaması.
3)-Daha bir şeyi yapmadan, kişinin hemmetmesi ve hatırından geçirmesi safhasında yüce Allah'ın, aklından geçenleri bildiğine inanıp konumuzun başında dediğimiz gibi bunu dahi şeriat terazisiyle tartması ve uygunsa yapması, değilse-düşünce safhasında günahı olmasa bile- zihninden de atmaya çalışıp yaklaşmaması.

Ey Rakîb ve gözetleyici olan yüce Allah! Ayet-i Kerimelerde belirtilen murakabe şuurundan, Rasulullah efendimizin  tarif buyurduğu murakebe şuurundan, hayatını murakabe şuuru icinde geçiren bahtiyâr kullarının  murakebesindeki bereketten bizlere ve bütün müminlere şuur ve bereket  nasîb eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

2 Ocak 2023 P.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.