BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


فيا خسارة نفس فى تجارتها
لم تشترى الدين بالدنيا ولم تسم
ومن يبع آجلا منه بعاجله
يبن له الغبن فى بيع وفى سلم

Feyê hasârata nefsin fî ticâretihe,lem teşteri ddiyne biddünyê ve lem tesimi.
Ve men yebi' êcilen minhu biâcilihi,yebin lehulğabnu fî bey'in ve fî selemin.

Ahiret yolcusu bir nefis( kişi),âhirette geçerli olacak azığı,akçeyi toplamak için kendi ticaretini yaparken eğer dünyayı verip âhireti satın almıyorsa (ahiretini ma'mur etmek ve kazanmak için dünyada infak edip,gerekirse  dünyayı âhiret için feda etmiyorsa), vay o ticarete, böyle bir ticaret ne kadar da zararlı bir ticarettir.

Her kim âhiret müecceldir diye( yani ölüm,berzah, diriliş,muhasebeden sonra cennet veya cehenneme girilir ama daha epey zaman var, şu anda ahiret elimizin altında değildir deyip,âhireti uzak görüp) dünya ise muacceldir,(peşindir, hazırdır,hemen elimizin altındadır, istediğimiz zaman ulaşırız )deyip âhireti satıp,fedâ edip, dünyayı satın alırsa, dünyaya yakasını kaptırırsa,bu alış verişi yapan kişi, peşin de olsa,veresiye ve vadeli de olsa mübadele usulü ile de olsa bu alışverişte zararlı çıkacağı  kesindir,mağbun olacağı(zararlı çıkacağı Teğabûn günü) ortaya çıkacaktır.

Dünyayı vesile yapıp ahireti kazanan, 
mudârât yapmış ve
uygun davranmış,kârlı bir iş yapmış olur, fakat dini vesile yapıp dünyayı elde etmek isteyen kişi mudahene
(yağcılık) yapmış olur.
Mudârât işi idare etmek, yönetmek ve dünyayı dine vesile 
kılmaktır ki uygun bir davranıştır,mudâhene ise yağcılık yapmaktır ve dini dünyaya alet etmektir ki mü'mine yakışmaz.

Ey yüce Allahım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi dünyaya aldanmayan ve dünya ile başkalarını aldatmayan dolayısıyla kendi kendini de aldatmayan,üç günlük dünya için ebedi ahireti feda etmeyen, insanlara zarar vermeyen kullarından eyle.
En büyük rağbetimizi, cennetin,sevgin, rızan 
ve mukaddes mübarek Zat'ın Eyle.ÂMÎN.

Ahmet ÖZKAN

24 Aralık 2022 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.