BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

قبورنا تبنى وما تبنا
ياليتنا تبنا قبل أن تبنى

Kubûrunê tübnê ve mâ tubnê,yâ leytenê tübnê kable en tübnê.
Burada iki tane تبنى ve iki tane تبنا vardır, görüldüğü gibi yazılışları ayrı telaffuzları aynıdır.Bu gibi hususlara Cinaslı denir.
تبنى
"Kubûrunê" ile birlikte kabirlerimiz bina ediliyor demektir,تبنا ise "ya leytenê' il beraber keşke tövbe etmiş olsaydık demektir.

Kabirlerimiz şimdiden bina edilmiş, yapılmış bile ( içine gireceğimiz kabrimiz belki şu an bir yerde kazılmış da olabilir,yerini biz bilmesek de belli,en azından malzemesi ,yani taşı toprağı ve tuğlası, tahtası belli, ya hazır ,ya da hazırlanacak) ama biz(mâlesef daha tövbe etmemişiz.

Ah keşke kabirlerimiz bina edilmeden, yapılmadan(yani biz ölüp içine girmeden,zira içine girersek dünyaya dönüş kalmaz) biz tövbe etsek(günahları, hataları,ma'siyetleri artık bıraksak,bunlara pişman olup bir daha dönmesek,ve bundan sonra hep iyilik yapsak ne iyi olur.)

Şöyle bir darb-ı mesel vardır: 
آخر الدواء الكى
Âhir ud devâil keyyü
Tedavinin son aşaması dağlamaktır.

Birçok doktora giden, çeşitli ilaçları kullanan ve hiç bir tedaviye cevap vermeyen bir hasta için bu tabir ve bu darb-ı mesel kullanılır.
Yani bunca doktora ve ilaca rağmen iyileşmeyen hastanın o hastalığını ve yarasını dağlamaktan  başka çare kalmaz.

Ölümü Yüce Allah'ın kitabı olan Kur'andan ve Rasulullah efendimizin hadislerinden okuyan ilm el yakîn olarak onu bilir, başkalarının, yakınlarının
ölümüne şahid olan kimse de ölümü ayn el yakin bilmiş olur,
kendisi öldüğünde ise ölümü Hakk el yakîn müşahede etmiş olur.

Tabutu taşıyan,mezarı
kazan ve cenazeyi bizzat kabre indirip üzerini kapatan bir insan hala ibret alıp ölüme hazırlık yapmıyorsa,yanlıştan vazgeçip tövbe etmiyorsa ,bütün bunlar onun mânevi hastalıklarının iyileşmesine sebeb olamıyorsa,geriye son çare ve ilaç tedavisi olarak dağlamaktan başka ne kalır?Hiç bir şey kalmaz.

Bu son tedavi aşaması olan (Ateşle) dağlama ile karşı karşıya kalmadan zahiren ve manen şifaya ve afiyete kavuşmayı, Dinde,dünyada ve ahirette affı âfiyeti ve muâfâtı bizlere ve bütün mü'min kardeşlerimizle lütfetmesini Yüce Allah'tan diliyor ve dileniyoruz.
Kabirlerimiz üzerimizde bina edilmeden makbul bir tövbeyi de
bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize nasib eylesin.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

29 Ekim 2022 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.