BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

بقدر الجهد تكتسب المعالى
ومن رام العلى سهر الليالى

Bikadr il cehdi tükteseb ül meâlî,ve men ramel'ulâ
seherelleyâlî

(Asıl kasdedilen ahiretteki yüksek derece ve makamlardır ama, dünyadaki)yüksek makam ve dereceler de ancak ve ancak cehd ve gayretle kazanılır, dünyada gösterilen çabaya göre sonuç şekillenir.
Tabi adil bir yaklaşım ve hassas kriterler varsa dünyadaki herhangi bir makamı hakkedene tevdî etmek gerekir.

Bu makam ve mertebeler bedel ister, kim gerek dünyada ve gerekse de ahirette yüksek mertebe ve makama talib ise,(gözünü oralara diktiyse, fedakarlık yapıp) geceleri dolu dolu geçirmek için(bir miktar). uykusundan fedakarlık yapacak( beşer olarak elbette dinlenecek ama önündeki uzun yolculuğu ve hedeflediği-eğer hedeflediyse tabi- yüksek ve şerefli makam ve mertebeleri hesaba katarak gayret etmelidir.)

Dünyada makam ve mekî sahibi olanların, yüksek makamlarda oturanların bu makamlara layık olup olmadığını bizler bilmesek bile yüce Allah her şeyi biliyor.
Dünyadaki mevkî ve mertebeleri isgâl edenlerin bazıları süzülerek,bazıları da sürünerek  buralara gelmiş olabilirler.
Süzülerek makam elde edenler ve bu aşamaya gelenler, alın teri dökmüş, çalışıp çabalamış ve hakkıyla buralara gelmişlerdir.
Bundan sonra  onlardan beklenen,makamın hakkını vermek ve yüce Allah'ın kullarına yardımcı olmaktır.
Dünyadaki mevkilere tavassut ile ve bedel ödemeden sürtünerek gelenler ise hem kendileri,hem de kendilerini buralara haksız yere getirenler âhirette sorumlu olacaklardır.

Şâir'in bahsettiği ahiretteki makam ve cennetteki dereceler ise, sadece ve sadece yüce Allah'ın rahmeti ve kişinin taat ve ibedeti, bedel ödemesi ve salih amelleri ile elde edilir.
Mesela âhiret günü cennette "Rayyan" isimli kapıdan ancak oruç tutanların girebileceği gibi.
Sehl b.Sa'd es Sâidi'den gelen bir rivayette Rasulullah Efendimiz şöyle buyurmuştur:
"Cennette bir kapı vardır ona Reyyan diye isim verilir, kıyamet günü denir ki: Hani oruç tutanlar? Reyyan kapısından cennete girmek ister misiniz? Hadi buyurun kim o kapıdan cennete girerse bir daha asla susamaz(susamaz ama ondan sonra içtiği şeyleri lezzet olsun diye içer susadığı için değil) Rayyan kapısından cennete girenler girdikten sonra kapı kapanır ve onlardan başka hiç kimse o kapıdan cennete girmez"
Buhari Hadis no : 1896

Yüce Allah dünyada iken gayret edip çaba sarf edenlerden bahsediyor ve buyuruyor ki :
 "Korku ve ümit içinde rablerine ibadet ve dua etmek üzere vücutları yatak görmez" 
Secde Suresi:16 ayet.

Ey âlemlerin rabbi olan yüce Allah'ım! bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi çok şükredenlerden ve çok sabredenlerden eyle, ahirette dereceleri taksim ederken katında ve indinde derecelerimizi âlî eyle,Rayyân kapısından cennete girecek olanlardan eyle. Amîn.

Ahmet ÖZKAN

24 Eylül 2022 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.