BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

ذا المرء لم يخلق سعيدا من الأزل
لقد خاب من ربى وخاب المؤمل
فموس الذى رباه جبريل كافر
وموسى إلذى رباه فرعون مرسل

İzelmar'ü lem yuhlak saîden min el ezel(i), lekad hâbe men rabbê ve hâbel müemmelü, femûsallezi rabbêhu Cibrîylu kafirun,
ve Musallezi rabbêhu Fir'avnu murselun.

(Yüce Allah'ın işine bak,ne kadar garib ve hikmetlerle dop doludur).
Eğer kişi ezelden mes'ud ve saadet ehli yaratılmamışsa, terbiye eden de(bir şey elde edemez), umulan da boşa çıkar,bir şeyler umanlar da, umduklarına kavuşamazlar.
Baksana! Cebrâilin terbiye ettiği Musa (Samiri)  kâfir oldu da, Firavun'un (sarayında büyütüp) terbiye ettiği Musa yani Hz Musa Mürsel (ve ulul azm Peygamberlerinden bir Peygamber)oldu.

Ezelden ebede her şey Yüce Allah'ın malumudur, her şeyi bilen organize eden takdir eden yüce Allah'tır.

Bütün kullar onun kullarıdır, istediğini yapar dilediğini hükmeder, hiç kimse yüce Allah'a niye böyle hükmettin, niye böyle yaptın diyemez.
Bu konuda Yüce Allah Kur'an'ı Kerim'de bir ayet-i kerim'ede şöyle buyurmaktadır:
"Allah, yaptığından sorumlu tutulamaz; onlar ise sorguya çekileceklerdir"
Enbiyâ suresi : 23.Ayet.

İsmi Musa olan samiri, aslen yahudi olup babası belli olmayan biri olarak bilinir.Annesi onu bir mağaraya bırakır Yüce Allah'ın emri ile Cebrail Aleyhisselam onun bakımını üstlenir ve büyütür.
Samiri altınları eritip buzağı yapan kişidir ve sonunda beni İsrail'den bazılarının buzağı'ya tapmalarına sebeb olur.
İkinci Musa ise, yüce Allah'ın emri,ilhamı ve yönlendirmesi ile annesi tarafından  bir sandığa konularak denize atılan ve Firavun'un sarayına gelen o sarayda terbiye gören ve sonra azimet sahibi peygamberlerden biri olacak olan Hz. Musa'dır.

Yüce Allah'ın ilminde samiri, gayrimüslim olduğu için Cebrail aleyhisselamın o'nu yetiştirmesi,o'na bir fayda sağlamadığı gibi, yine yüce Allah'ın ilminde büyük bir peygamber olacağı kesin olan Hz. Musa'yı firavunun  terbiye etmesi ona zarar vermemiştir.

Bütün çabalara rağmen Hz Nuh'un ve Hz  lut'un hanımları onlara iman etmezken, Firavun'un bunca zulmüne rağmen hanımı mümin ve Müslüman kalmıştır.

Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi saadetinle lütfun ve kereminle mes'ut ve bahtiyar eyle,
şekavetten ve senden uzak düşmekten mahfuz ve masûn eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
 
18 Eylül 2022 pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.