BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


وكيف أخاف الفقر والله رازقى
ورازق كل الخلق فى العسر  واليسر
تكفل فى الأرزاق للخلق كلهم
وللضب فى البيداء والحوت فى البحر
Ve keyfe ehafulfakre vallahu râzikî,ve raziku küllilhalki fil usri vel yüsri,
tekeffele filerzâki lilhalki küllihim,veliddabbi filbeydêi vel hûti filbahri.

Her hal ü kârda,bollukta da darlıkta da Yüce Allah benim ve bütün yaratıkların rızkını verdiği ve rızka kefil olduğu halde ben niçin (rızkım gelmez veya gecikir diye) fakirlikten korkayım ki.
Kaldı ki yüce Allah
(sadece benim değil) denizdeki balıkların ve karadaki kelerin(ve bütün yaratıkların)rızkına da kefildir.

Rezzâk-ı hakiki yüce Allah'tır, bu hususta yüce Allah Kur'an'ı Kerim'de şöyle buyurmaktadır:
"yeryüzünde kımıldayan hiçbir canlı yoktur ki rızkı Allah'ın üzerinde olmasın"
Hûd suresi: 16.Ayet.

Rızık ehli sünnet alimlerine göre helal olana da denir haram olana da denir, ehli sünnetin dışında bazı mezheplere göre ise haram rızık değildir, doğrusu ehli sünnetin söylediğidir, çünkü kur'an-ı Kerim'in ayeti de bunu desteklemektedir.
De ki:"Allah'ın size rızık olarak indirdiği şeylerden bir kısmını helal bir kısmını haram saymanıza ne demeli?" De ki : "bunu Allah mı izin verdi yoksa Allah adına hüküm mü uyduruyorsunuz?"
Yûnus suresi :59.Ayet.

Ehli sünnet alimlerinin beyan ettikleri üzere rızık ne artar ne eksilir, hiç kimse rızkını yemeden ölmez rızkından fazla yemez ve kimsenin rızkını diğer bir kimse yiyemez.
Sadece insanların değil bildiğimiz bilmediğimiz gördüğümüz ve görmediğimiz adını duyduğumuz ve duymadığımız bütün mahlukatın rızkı yüce Allah'a aittir.

Dünya nüfusu yirmidört milyar insan olsa, Cennet vatan ülkemizin de nüfusu üçyüz milyon olsa, herkese yetecek kadar imkanlar vardır,peki niye bazı yerlerde sıkıntı ve geçim derdi oluyor?
Bunun sebebi insanlardır.
İnsanoğlunun elinin değdiği yerde fesad ve sıkıntı vardır, hırs ve dünya yarışı vardır, çarpık
dağılım vardır,on kişiye bir,bir kişiye on vardır varlık içinde yokluk yaşatma, öldük bittik korkusunu mahsus ve planlı salma projeleri vardır.
Yoksa yüce Allah'ın fazl ü kereminde,rezzâk-ı hakiki oluşunda bir Şubhe,bir kusur yoktur.

Allah'ım! Her konuda olduğu gibi rızık konusunda da bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi sana inanan güvenen, sebeblere sarıldıktan sonra sana tevekkül eden kullarından eyle.
Allah'ım! Helalinle doyur haram şeylere tevessül edenlerden eyleme, tâat ve ibadetinle meşgul eyle masiyetlere dalanlardan eyleme, fazlını ve  keremini bizlere nasip eyle kadr ü kiymet bimeyen ağyâr'a (başkalarına) muhtaç etme.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

8 Eylül 2022 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.