BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


خاب الذى قد يرى ذالقبح كالحسن
وفاز من كان فيه حدة البصر
النيل كان للقبطي دما ولبنى
يعقوب ماء وذا من أعظم العبر

Hâbellezi ked yerâ zelkubhi kelhasani, ve fêze men kêne fîhi hiddet ül basari,en nîylu kâne lilkıbtiyyi demen ve libeni ya'kûbe mêen ve zê min a'zam il iberi.

Çirkin olan(şey)i güzelmiş gibi gören (yamuk bakış sahiplerin)'e yazıklar olsun,isabetli( ve keskin bir ) bakışla bakanlar ise (yanlıştan ve yanlış görmekten) kurtulmuşlardır.
Nil nehrinin suyu (Firavun'un taraftarları) kıbtiler için kan olurken,Hz.Yakub'un evlatları (beni İsrail) için (tertemiz) su kalıyordu,(bu da üzerinde durulması gereken) en büyük ibretlerdendir.

Bakışta ve bakan gözlerde ihtişam olunca ibretle bakar, eşyanın hakikatını olduğu gibi görür ve boş şeylerle uğraşmaktan vazgeçer.

Nil nehri Firavun'un taraftarları için su değil kan oluyordu ve Nil nehrinden su içemiyorlardı.
Hz Musa'nın kavmi için ise Nil nehri çok berrak bir su olarak kalıyordu.

Bir kiptî(Firavun'un taraftarı) Nil nehrinden Su içmek için Hz Musa'nın taraftarlarından birisinden yardım istedi, İsrailli suyu alıyor, suyu kıptinin ağzına döküyor su yine kan oluyordu.

İşte bu Yüce Allah'ın en büyük ibretlerinden biridir, bir su birileri için su kalırken öbürleri için kan'a dönüşüyordu.
Bu durumdan kurtulmanın tek yolu, hakka dönmek, Allah'a rucu' eetmek, tövbe etmek Yüce Allah'la sulh olmak, şirkten günahlardan vazgeçmektir.
Kibti o gün müslüman olup İslam'a girince, o da suyu artık su olarak içebiliyordu.

Allah'ım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi hakkı hak gören tabi olan, batıl batılı görüp  ictinâb eden kullarından eyle.
Ey Allahım!  bizleri boş şeylerle uğraşmaktan koru ve bize eşyanın hakikatini göster.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

24 Ağustos 2022 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.