BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


 بالله يا نفس اسمعى واعقلى
مقالة قد قالها ناصح
لا ينفع الإنسان في قبره
الا التقى والعمل الصالح

Billêhi yê nefsu ismeî ve a'kilî,mekâleten kad kâlehê nâsihün,le yenfe'ül
insâne fi kabrihî illettukâ vel amelussâlihu. 

Ey nefsim akıllı ol ve Allah için sana nasihat edenin şu nasihatını dinle (iyi kulak ver)! İnsanoğluna kabrinde takva'dan ve salih amelden başka hiçbir şey fayda vermez.

Kişinin kendi nefsine va'z etmesi nasihat etmesi onu hayra yönlendirmesi ve şer'den engellemesi güzel bir aşamadır, bu aşama tasavvuf ehli tarafından nefsin levvame makamına ulaşması ile tarif etmişlerdir.
Eğer nefis sahibinin dikkatini çekiyor,onu eleştiriyor ve kınıyorsa bu nefse levvâme yani sahibini çok kınayan nefis denir.

Emmare yani kötülüğü emre'den nefis, kolay kolay sahibinin sözünü dinlemez, tam tersi nasihatini reddedip kendi arzu ve isteklerini kabul ettirmeye çalışır.
Levvame nefis ise sahibini kınayan, öz eleştiri yapan bir nefistir.
Bu hususta yüce Allah şöyle buyurmaktadır:
" Öğle değil, kendini kınayan nefse yemin ederim"!
Kıyâme suresi :2.ayet.

Kuvvetli olan görüşe göre bu nefis yaptığı kötülüklerden dolayı kendini sahibini kınayan bir nefistir.
Böyle bir nefis sahibine, kabirde geçerli olacak şey ancak takva ve salih ameldir diyor nasihat ve akıl veriyor.

Aynel yakın görüyoruz ki kabre defnettiğimiz bir insanın yanına bir müddet sonra çürüyecek olan kefenden başka hiçbir şey girmiyor, görmediğimiz şey ise amelidir o amel yani takva ve salih amel veya kötü amel kişiyi Allah'ın huzuruna götürünceye kadar bırakmaz.

Yüce Allah, bizimle ve bütün mümin kardeşlerimizle beraber kabre girecek olan arkadaşımızı takvâ ve salih amel eylesin ve yüce Allah'ın huzuruna varıncaya kadar takvayı ve salih ameli yoldaşımız kılsın.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

23 Ağustos 2022 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.