BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


رأيت اخا الدنيا وان كان خافضا 
اخا سفر يسرى به وهو لا يدرى

Raeytü ehaddünya ve in kâne hafidan,ehâ seferin yüsrâ bihî vehve le yedrî
  
Bu dünyaya gelen insan(lar)ı gördüm ki dünyada mukim( ve sanki hiç burdan gitmeyeceklermiş gibi ) görünse(ler) de,aslında hissetmeseler bile (dünyaya daldıklarından dolayı farkında olmasalar da yolcudurlar,yola koyulmuşlar,yolculuk başlamıştır ve) yolculuğa çıkarılmışlardır.

Dünyaya gelenler, geçici bir süre için bir adaya yanaşmış bir geminin o adaya çıkmış yolcularına benzerler.
Kaptan: İhtiyacınızı giderin filan saatte hareket ediyoruz diye talimat verir, acil olan ihtiyacını giderip gelenler geminin ön koltuklarına oturdular, geri kalanlar dört sınıfa ayrıldılar.
1-) Biraz oyalanıp gelenler ve ikinci sıra koltuklara oturanlar.
2-) Masraf edip öteberi alanlar ve fırtına koptuğunda aldıklarını denize atmak zorunda kalacak olanlar.
3-) Adadaki çarşılarda alışverişe daldıkları için kaptanın, "hareket ediyoruz" anonsunu zayıf ve cılız işitip gemiye binmek için geldiklerinde  geminin hareket ettiğini  görenler ve binemeyenler
4-) Kaptanın anonsunu bile işitmeyip, geminin hareketini de fark etmeyip alışverişe dalanlar.
Bu son iki grup, orada o ada'da kalıp bir sürü zorluklarla karşı karşıya kalan ve bir çeşit ölen insanlardır.

İşte dünyaya gelen insanlar, aynen bu geminin yolcularına benzerler.
Kimi acil olan ihtiyacını görüp bir miktar azık toplayıp ahirete hazır vaziyette bekleyenler ve gittiklerinde yeterli azık ile gidenler, kimi de dünyaya dalıp dünyada da ahirette de zorluk görecek olanlardır ki bunlar topladıklarını arkalarında bırakıp gideceklerdir ve biriktirip topladıkları mallar için helal da olsa, haram da olsa hesap vereceklerdir.

Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah! Bizlerin ve bütün mümin kardeşlerimizin bu seferde azığımızı takva eyle her an öleceğini düşünen hazırlık yapan, ahirette geçerli akçe olan salih ameller biriktiren kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

21 Ağustos 2022 pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.