BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

واذا حلت الهداية قلبا
نشطت للعبادة الاعضاء

Ve ize hallet il hidâyetu kalben,neşetat lil'ibâdetil
a'zâu.
Eğer hidayet bir kalbe yerleşir(ve o kalbte kökleşir)se, bütün organlar (kalbin emrinde olduğu için, kalbin ve kalbteki hidayetin sâiki ve tahrikiyle yüce Allah'a sahih ve içten gelerek) çok rahat ve usanmadan ibadet ederler(Her organ görevini eksiksiz yapar).

Hidayet maksada ve maksûda götüren, irşad eden,delalet eden şeydir.

Kalbte kök salan hidayet, başta dil olmak üzere bütün azaları - Yüce Allah'ın izniyle-zabt ü rabt altına alır onları yanlışa salmaz.
Hidayete muvaffak olan kişi, yalnızlığa itilmez, Yüce Allah onu korur.

Yalnızlığa itilen kişi ise, tehlikelere doğru yavaş yavaş veya hızlıca sürüklenir ve meselâ  dilini tutamaz ve diline hakim olamaz dilini yanlışa salıverir.

Dile sahip olmamanın neticesi bedeninde bir gevşeklik ve tembellik,
kalbinde bir katılık, rızkında bir darlık hisseder ve sebebini de kolayca bilemez.

Yüce Allah'ın "El- Hâdî" Mübarek isminin kalbe tecellisi neticesinde kalbte olan hidayet ağyâr ve mâsivâ'ya engel olur,zira böyle bir kalb gafletten kurtulur ve Allah için durup düşünür.
Sebe' suresi : 46 .ayet.

Mutlak ve hakiki hidayet Yüce Allah'tandır fakat yol gösterici irşad edici ve mecazi hidayet o'na salat ü selam olsun  Rasulullah efendimizden de sadır olur, onun vekilleri varisleri gönül erlerinden,alimlerden, mürşitlerden davetçi kişilerden de sadır olabilir.

Yüce Allah mutlak ve hakiki hidayet ile ilgili bir ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır :  "Kuşkusuz sen istediğini hidayete erdiremezsin ama Allah istediğini hidayete erdirir ve hidayete erecek olanları en iyi O bilir."
Kasas suresi: 56.ayet.

Mukayyed ve mecazi hidayet ile ilgili de bir ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır: 
"Hiç şüphe yok ki sen doğru yolu göstermektesin" 
Şûrâ suresi:  52.ayet.

Mutlak ve maksada ulaştıran hlhidayetin Yüce Allah'ın tasarrufunda olduğuna inanan  bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi hidayet ettiği bu mustakîm yoldan, Rasulullah efendimizin ve ashabının yolundan bir an bile ayırmamasını ismi a'zam'ın hürmetine Yüce Allah'tan diliyor ve dileniyoruz.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

20 Ağustos 2022  C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.