BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Yazar Ahmet Şener’in romanı“Celi” Okur Kitaplığı aracılığıyla Mayıs 2022’de okurla buluştu. Eser yirmi bölüm ve 247 sayfadan oluşuyor. İyi bir işçilikle hazırlanan eser Edebiyat Eserlerini Destek Projesi kapsamında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürlüğü tarafından desteğe layık görülmüştür.

“Münip'in ve Mansur'un birbirlerinden habersiz hikâyelerinin kesiştiği, sanrıların hikmete; yiğitliğin efsaneye dönüştüğü bir roman Celi. Umudu, isyanı, direnmeyi ve elbette aşkı ustalıkla harmanlayıp merhaba diyor okurlara Ahmet Şener.” Kitabın arka kapağındaki bu tanıtım bize kitap hakkında bir fikir veriyor elbette. Romanda yer alan iki olay ve durumun iç içe verildiğini belirtmek isterim. İki ayrı olaydan ziyade daha çok Münip’in dünyasını okuyorsunuz. Bununla birlikte Mansur’un dünyasına ara ara geçiş yaparak hikâye ilerliyor.

Öncelikle merkeze alınan olayların akıp gittiği bir kurgu ile karşılaşmıyoruz. Daha çok düşünceler, hayaller ve sanrılar arasında gidip gelen kahramanımızın ruh dünyası tüm ayrıntılarıyla okuyucuya sunuluyor. Bu kitabı okurken muhakkak sözlüğe bakma ihtiyacı duyacaksınız. Yazarın bunu bilinçli bir şekilde tercih ettiğini düşünüyorum. Bu konuda yazarın kişisel tercihine saygı duymakla birlikte bu durumun akışı zorlaştırdığını ifade etmek isterim.

Eskimiş Arapça, Farsça ve Türkçe kelimeler yeri geldikçe kullanılmış. Eserin ismi de eski bir sıfattan oluşuyor. Kubbealtı sözlüğünde “CELÎ (ﺟﻠﻰ) sıf. (Ar. celā’ “açık olmak; parlatmak”tancelі) 1. Açık, belli, meydanda, âşikâr 2. Parlak, aydınlık 3. i. kısa. hat. Sülüs veya tâlik yazının levhalarla kitâbelerde kullanılan büyük ve kalın şekli.” olarak geçiyor. Cep telefonuma TDK ve Kubbealtı sözlük uygulamalarını indirmiştim. Gerektiğinde kolaylıkla kullanıyorum.

Ahmet Şener’in bu eseri ilmek ilmek dokuduğu çok belli. Öyle ki romanı okuyunca bu eserin Hasan Ali Toptaş ve İhsan Oktay Anar gibi usta kalemlerin eserlerinden geri kalır yanı olmadığını göreceksiniz. Tarz olarak da bu iki yazarı anımsattığını düşünüyorum.

 

Evinden uzun süre çıkmayan kahramanımız kısa süreliğine de olsa dışarı çıktığında yozlaşan değerler ve insanlarla karşılaşıyor. Romanın genelinde de zaman zaman bu vurguyu görmek mümkün.

“Yürüyenler arasında gözlerini cihazlardan alıkoyup farklı olabilme sevkitabiisiyle davranan insanlar da tek tük göze çarpıyordu. Siyah saçlı hanımlar, kel kafalı adamlar gördüğüne neredeyse sevinecekti.”

Değerli yazar Ahmet Şener Hocam’a ele aldığı bu eseri okuyucuya sunduğu için teşekkür ediyorum. İlk romanında bu kadar yetkin bir eser ortaya koyan yazarın yeni eserlerini merakla bekliyorum.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.