BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

كل من لاقيت يشكو دهره 
ليت شعري هذه الدنيا لمن 
Küllü men lêkeyte yeşkû dehrehu,leyte şi'rî 
hêzihiddünyê limen?
Kiminle karşılaşırsan zamanını, yaşantısını dünyayı ve halini şikayet ediyor,durum bu olunca diyorum ki : Peki bu dünya kimin? Keşke bu dünya kime aittir bir bilseydim ne iyi olurdu.

Zengin,fakir, sağlıklı hasta, kadın erkek, ocuğu olan olmayan, bekar evli pek azı hariç her kes durumundan şikayetçi.

Kim ne derse desin bütün bu şikayetler serzeniş ve memnuniyetsilikler,kul'un
Yüce Allah ile olan irtibat
zayıflığından geliyor.
Halbuki Yüce Allah'ı bulan neyi kaybeder,
O'ndan mahrum olan neyi bulur.
Hz.Ali r.a bir gün bir ağacın altında oturdu yanında çamuru dibe çökmüş bir su ve kavrulmuş bir un vardı, şöyle dedi: Allah'ım! Bana verdiğini sultanlara bile vermedin, bir taraftan gölge bir taraftan un bir taraftan da su.
Kadr ü kıymet bilen yüce Allah'a şükreden insanlar böyle idiler.İsimleri dillerde dolaşıyor, rıza ve rahmetle anılıyorlar.

Meşhur alimlerden Ebu İshak eş Şirazi her gün yiyeceği küçücük bir ekmekti,ders bitiminde bir biber satıcısının dükkanına uğrar ekmeğini biber suyuna batırırdı,bir gün biberci dükkanını kapalı bulunca bir gölgeye çekildi ekmeğini böldü ıslattı yedi ve şöyle dedi:
خبز وماء وظل هذا النعيم الاجل 
جحدت نعمة ربي اذا قلت اني مقل 
Hubzun ve mêun ve zıllün hêzenneîm ül ecellu,cehedtu ni'mete rabbî in kultu innî mukillün.
Ekmek su bir de gölge var, bu en büyük ve güzel yaşantıdır,eğer bütün bunlar varken hâlâ bana az verildi desem o zaman rabbimin nimetini inkar etmiş olurum.

Dünyanın -varsa- cenneti huzur kanaat ve Yüce Allah'tan razı olmaktır.Hâşâ Yüce Allah'ı âdetâ kullara şikayet eden kişi, neleri kaybettiğini bir bilse bunu yapmazdı.

Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi halini sana havale eden, huzur ve kanaat içinde yaşayan dolayısıyla bir anlamda dünyada cenneti yaşayan ahirette de ebedi cennete girecek olan kulların cümlesine dahil eyle Amin .

Ahmet ÖZKAN 
Emekli Müftü 

25 Nisan 2024 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.