BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


يا صاحبى لا تغترر بتنعم
فالعمر ينفد والنعيم يزول
واذا حملت إلى القبور جنازة
فاعلم بأنك بعدها محمول

Yê sahibi le teğtarir bi
tene'ümin,fel'umru yenfedü venne'îmu yezûlü,veizê humilet ilel kubûri cenezetün fe'lem bienneke ba'dehê mahmûlün.

Ey dostum! (kardeşim) Nimet (ve lezzet) lere mağrur olup(dalıp) aldanma,zira bu ömür bitecek ve bu lezzetler yok olacatır.
Kabristana mezarlığa bir cenaze taşınıp gitti mi,bil ki arkasından (er veya geç) sen gideceksin.

Din nasihattır, mü'min mümin'in hem kardeşi hem dostudur ona bildiği doğruları yeri ve zamanı gelince münasib bir şekilde söylemesi, ona yol göstermesi rehberlik etmesi onu gafletin derin uykusundan uyandırması  son derece yerinde bir iştir ve savabtır.

Şurası da önemli, nasihat ederken dikkatli ve ölçülü olmakta fayda vardır, çünkü nasihat ağırdır sen onu daha da ağırlaştırıp bir dağ gibi din kardeşinin göğsüne veya sırtına çökme, yine nasihatı münakaşaya yol açacak derecede polemiğe çevirme.

Ömrün bir gün biteceğini ve bütün nimetlerin yok olacağını ispat etmek için fazla söze ve delile gerek var mı, yoktur zannediyorum.
Zira bu herkesin malumu gözle görülen müşaade edilen ve aşağı yukarı her gün vuku bulan bir gerçektir.

Kabristana götürülen bir cenaze kalabalığında bulunanlardan biri yanındakine soruyor : Bu cenaze kim? Öbürü cevap veriyor: Sen, kızıyorsen ben,yani bugün bu kardeşimiz, yarın ben, öbür gün sen,sırası gelen, eceli gelen gider. 

Bu kesin,keskin ve çetin hakikatı geçici olan dünya metaı unutturmamalıdır.

Şâir'i meşhur ve merhum unutmayalım diye
şöyle der: 
Minarede "ölü var"diye bir acı sala.
Er kişi niyetine saf saf namaz ne a'lâ
Öğledir de ölüme kimse inanmaz hâlâ
Ne tabutu taşıyan ne de mezarı kazan.
Diyelim ki birileri ölümü az çok, devamlı veya arasıra unuttu,peki sen ey tabutu taşıyan ve ey mezarı kazan! Nasıl unutursun?

Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi dünyanın ve içindeki nimetlerin geçici olduğuna inanan işin farkına varan ve her an ölüme hazır olan muteyakkız kullarından eylesin.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

26 Temmuz 2022 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.