BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

سهر العيون لغير وجهك باطل
وبكاؤهن لغير فقدك ضاءع

(Ey yüce Allahım)! eğer gözlerin uykusuz kalması senin rızan için deyilse, böyle abes bir uykusuzluğun faydası olmaz, ve mâlâya'ni şeyler icin uyanık kalmak  boşunadır.
Gözlerin ağlayıp yaş dökmesi (manen senden uzak olduğu,buna üzüldüğü ve) senden ayrı düştüğü için değilse, böyle gözyaşları da zâyî olmuştur ( boşuna dökülmüştür).

Yüce Allah geceyi bir örtü olarak kılmıştır, uykuyu da bedenlerin rahatı ve huzuru için yaratmıştır.
Ağlamanın da elbette çeşitleri vardır. Kimi çektiği acı'dan, kimi üzüntüden, kimi sevinçten, kimi ayrılıktan kimi zilletten kimi acizlikten, kimi nifaktan, kimi Allah korkusundan, kimi  de Allah'tan uzak düşme korkusundan ve bunun gibi çeşitli ağlama sebepleri vardır.

Eğer bir insan uykusuz kalacaksa, bu Allah için olmalıdır, gözyaşı dökecekse bu da Allah için olmalıdır.

Kişinin uykusuzluğu ve gözyaşı dökmesi meşru sebeplere dayanmalıdır, oyun ve oynaş  için, boş vakit geçirmek için veya günah işlemek için çekilen uykusuzluk ve akıtılan gözyaşı boşa gitmiş olur, bununla da kalmaz sahibi bundan sorumlu tutulur.

Teheccüd kılmak için, istiğfar yapmak için, Kur'an tilaveti için kendine, çevresine müminlere özellikle mağdur ve mazlum müminlere dua etmek için elbette bir miktar insan uykusuz kalabilir ve bu onun için bir şereftir.
Fıtri olarak insan ağlar, bazen ağlamak istemez ama gözyaşları onu mağlup eder bazen de ağlamak istediği halde ağlayamaz ama en meşrû, masum, makul ve muteber ağlama, yüce Allah'ın korkusundan, O'nun sevgisinden, O'nu özleyerek Ondan haya ederek dökülen gözyaşlarıdır.

Ey yüce Allah'ım! Niyet ve davranışlarımızı, fillerimizi taat ve ibadetlerimizi, ve attığımız adımı  rızana muvafık eyle Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

11 Mart 2022 Cumâ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.