BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


 خير الناس من كف فكه وفك كفه
وشر الناس من فك فكه وكف كفه
Hayrunnâsi men keffe fekkehu ve fekke keffehu,
ve şerrunnâsi men fekke fekkehu ve keffe keffehu.

İnsanların en hayırlısı (fuzuli ve boş şeyler konuşmamak için) ağzını kapatan(dilini tutan) ve (Din'in, õrfün,akl-ı Selim'in tasvip ettiği  ölçü ve kriterlerde kalıp, savurganlıktan ve israftan uzak kalarak) elini avucunu açık tutan (yardım yapan)dır.   
İnsanların en kötüsü de (karşılığı ve faydası olmayan, sahibini günah'a sokan konuşma ve sözlerle) ağzını açıp dilini tutmayan ve elini avucunu kapatan (hayır,
İnfak yapmayan,sadaka ve zekat vermeyen, yardım yapmayan) dır.

El ve dil esas alınarak yapılan bu tarif, en hayırlı insanı ve en kötü insanı tavsif etmektedir.

Ahiret yolcusu akıllı ve temkinli bir mü'minin, Kur'an ve sünnetin emrettikleri ölçüye göre elini açık tutması, yine Kur'an ve sünnetin emrettiği ölçüde ağzını kapatıp yanlış, batıl,yalan onu dinden çıkarmaya doğru götüren sözleri konuşmaları yapmaması  önemlidir.

Buna mukabil kişinin elini avucunu sıkması ve cimrilik yapması, aynı şekilde ağzını açıp önüne geleni konuşması ve dinin emirlerini hiçe sayıp ma lâ ya'ni konuşmaları yapması,gıybet çekiştirme ve buna benzer şeyler konuşması o kişinin felakete sürüklenmesi anlamına gelir.
Dil büyük bir nimettir, mal da büyük bir nimettir Bu ikisini hayırda kullanmak, kendisinin ve insanların menfaatında isti'mal etmek esastır.
Kıyamet gününde insan nimetlerden sorguya çekileceğine göre, bu iki nimetten de sorguya çekileceği kesindir.

Ey alemlerin rabbi olan yüce Allah!  Hesabımızı kolay eyle, gerek kabirde ve gerek kıyamet günü sorulacak sorulara kolayca cevap vermeyi nasip ve müyesser eyle. Âmin.

Ahmet ÖZKAN

16 Şubat 2022 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.