BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

من عرف نفسه فقد عرف ربه
Men arafa nefsehû fekad arafa rabbehû.
Nefsini tanıtan Rabbini de tanımış olur.

Kendini aciz,fakir,fani,
hâdis,zevali(zavallı) bilen, yüce Allah'ı muktedir, ğanî,ezeli,bâkî ve yaratıcı olarak bilir.

Hanefi alimlere ve Gazali'ye göre insan bu kalıb ile kaim olan manadır, "Ben" derken kasdedilen bu heykel değildir,bilakis anlaşılması gereken insanlıktır.
Bu cesede kıymet veren bu insanlıktır,Lahuti alemde yaratılan bu mana, yaratılmışların en aşağı silsilesi olan bedenlere yerleştirilmiştir
İtaat veya isyan eden,
sevap ve ikab alan ve mükellef olan budur.

Cumhur âlimlere ve imamı Eş'riye göre insan,ruh ile anlam kazanan ve ayakta duran organları olan,ben yedim,ben oturdum,ben kalktım diyen "Ben" dir yani bedendir.

Buna bir örnek verelim: Bir erkek vefat eden hanımını yıayabilir mi?
Şafiiler der ki: Evet bu mümkün, zira Hz Ali,Hz Fatımayı yıkamıştır ve üzerinde nikahın kıyldığı beden duruyor.
Hanefiler göre yıkayamaz zira üzerinde nikahın kıyıldığı mana,bedenin kendisiyle ayakta durduğu o şey artık yok olmuştur.

Allah'ım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi kend nefsini bilen, dolayısıyla Rabbini bilen, Kalbi ve kalıbı ile,ruhu ve bedeni ile,maddi ve manevi varlığı ile Seni seven,Senden korkan ve Sana boyun büken haramlardan kaçan, Senden yine  Sana sığınan ve iltica eden kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

11 Şubat 2022 Cumâ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.