BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


ولله الأسماء الحسنى فادعوه بها
En güzel isimler Allah'ındır; bu güzel isimlerle O'na dua edin.
A'râf suresi: 180,âyet.

Yüce Allah'ın kemâl sıfatlarına delalet eden her ismi güzeldir,mesela, Alîm ism-i şerifi yüce Allah'ın herşeyi kuşatan umumi ve ihatalı bir ilmi vardır,yerde ve gökte bir zerre bile ilmi'nin dışında olamaz,mesela,Rahim ism-i şerifi yüce Allah'ın herşeyi kuşatan büyük bir rahmeti olduğuna delalet eder ve bütün Esmâ-i Hüsnâ için durum böyledir.

Bir kul ister ibadet olan duâ'yı,ister istek ifade eden duâ'yı ederken şöyle dua eder: Ey Allah'ım! muhakkak ki sen Ğafûr ve Rahimsin bana rahmet eyle,bana mağfiret eyle.Ey tövbeleri çokça kabul eden Allah'ım! tövbemi kabul eyle.Ey Rezzâk olan Allah'ım! beni rızıklandır.

Rasulullah efendimiz bir Hadis-i şerifte şöyle buyuruyor: Allah'ın 99 ismi vardır,kim ihsâ ederse cennete girer,muhakkak ki O tek'tir,tek,i sever 
Buhari Hadis no:7392
Müslim Hadis no:2677.

Bu güzel isimleri ihsâ ne demektir?
1-) Sayarak ezberlemeye çalışmak.
2-) Gücü yettiği kadar yüce Allahla muamelede bu isimlere riâyet etmek.
3-)Bu isimleri akledip manasını bilmek ve buna inanmak.
4-) Kur'an'ı hıfzetmek,
haliyle Kur'an'ı Kerim'i ezberleyen bu güzel isimleri de ezberlemiş olur.
İşte bunların tümünü veya birini yapan cennete girer.

Yüce Allah'ın mubarek isimleri sadece bunlarla sınırlı değildir.Bu konuda
bir hadis-i şerif şöyledir:
"Kim kendisine bir gam ve hüzün isabet eder de, Allah'ım ben senin kul'unum, kulların olan bir erkek ile bir kadının oğluyum, boynum senin tasarrufunda, hükmün benim için geçerlidir,
benim için  takdir ettiğin adildir, zatına verdiğin her isim,veya kitabında indirdiğin her isim, veya yarattıklarından birine öğrettiğin, veya yanında gayb  ilminde beklettiğin bütün isimlerinle sana yalvarıyorum ki Kur'an'ı kalbimin ilk baharı, göğsümün nuru üzüntümün cilası,gam ve kederimin gidericisi eyle diye dua ederse yüce Allah mutlaka onun gam ve hüznünü giderir,bunun yerine ona bir çıkış verir.
Ashab dediler ki: Ey Allah'ın Rasulü  bunu öğrenelim mi ? Evet buyurdu, bunu kim duyarsa öğrenirsin"
Ahmet, Müsned Hâdis no :. 3712

Ey Esmâ-ı Hüsnâ'nın sahibi olan yüce Allah! bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize ve tüm ölmüşlerimize engin rahmetinin serinliğini hissettir.Bilcümle geçmişlerimize ve şehitlerimize rahmetini oluk oluk akıt, dünyada da,âhirette de hüsrân-ı mubîn' den emin eyle. Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

2 Ocak 2022 Pazar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.