BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Hicri 22 de doğdu,Hicri 110 da vefat etti,
Mü'minlerin annelerinden olan Ümmü Seleme r.a dan süt emme şerefine nail oldu, Annesi  Ümmü Seleme validemize hizmet ediyordu.

Hz.Ömer r.a O'na şöyle duâ etti: Allahım! onu dinde anlayış sahibi kıl ve  insanlara sevdir.

Kendisi Ashab'a, sözleri ise Peygamberlerin sözlerine benziyordu.

"Ölüm dünyayı rezil etti ve akıllı kişiye neşe bırakmadı" diyordu,evine giren biri evinde bir sedirin üzerinde bir miktar kum'dan başka  hiç bir şey göremedi.

O'nu her gören sanki başına yeni bir musibet gelmiş gibi hazin ve üzgün görürdü.

Vefatından önce bayıldı,
uyandırılınca "Cennetlerde ırmaklar'da ve iyi bir konumdaydım" 
Duhân suresi 24,25 ayetler.
 uyandırdınız buyurdu.

Her zaman'a ve özellikle zamanımıza ışık tutan bir nasıhatı ve irşadı ile kısa yazımızı bitirelim.


Basra halkı,Irak valisi Haccac Basra' yı işgal etmek için ordu hazırladı diye Hasan'ı Basri'ye haber verdiler ve: Biz de çıkıp savaşalım dediler, Hasan'ı Basri buyurdu ki:Durun! Diyelim ki onu mağlub ettiniz,dünyada Haccac gibileri çok,biri gider,öbürü gelir size şunu öneriyorum:
1-) Mallarınızın içinde haram olan miktarın sahibini biliyorsanız verin, bilmiyorsanız mescid'e koyun fakirler gelip sahiplerinin adına sadaka olarak alsınlar.
2-) Hanımını boşadığı halde onunla aynı evde yaşayan,ya ric'at yapsın hanımını geri alsın veya aynı evde beraber olmasınlar.
3-) Yüce Allah ile aranızda Nasuh tövbesi yapın.
4-)Mescitte oturun kıbleye dönün ve Kur'an'ı Kerim tilavet edin.

Basra halkı bunları yaptı,bir müddet sonra Haccac'ın Basra'ya gelmekten vazgeçtiği ve geri döndüğü haberi geldi, Hasan'ı Basri r.a dediki: Sonucun böyle olacağını biliyordum, çünkü bir topluluk yüce Allah'a böyle yaklaşırsa yüce Allah dualarını kabul eder ve belâyı savar.

Sadece Basra halkı için değil, herhangi bir toplum bu ve benzeri amelleri yaparsa, yüce Allah'a iltica edip tövbe ederse yüce Allah sıkıntılarını giderir.

Her türlü dini ve dünyevi sıkıntılardan kurtulmak isteyenlere yol açık...

Allahım! Bizleri ve bütün Mü'min kardeşlerimizi başta Rasulullah efendimizin ashabının tabiin'in tebe-i tâbiîn'in yolundan ayırma.
Din ve dünya sıkıntılarımızı gider. Ülkemizi,Cennet vatanımızı görünür görünmez kaza ve belalardan fitnelerden kargaşalardan mahfuz ve masûn eyle.Âmin.

Ahmet ÖZKAN

26 Kasım 2021 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.