BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اذا انا لم انصر اخى وهو ظالم
على القوم لم انصر اخى حين يظلم.
Eğer din kardeşim topluma zulmettiği zaman ben ona yardımcı olmazsam,toplum veya kişi tarafından zulme uğradığı zamanda da ona yardımcı olmamış olurum.

اتقوا الظلم فإن الظلم ظلمات يوم القيامة
"Zulüm'den kaçın, zulüm kıyamet günü karanlıklardır."
Müslim Hadis no:2578
Câmi us sagîr no:135

Zülmedenler kıyamet günü  karanlıklar içinde kalirkary, hidayeti ve aydınlığı bulamazlar.

Hele hele "müslüman, kardeşi olan bir müslümana  zulmedemez."
Dolayısıyla müslümanın
müslümana zumetmesi 
haramdır.
Askalânî,Feth: 5/71

Ahlâkî hasletlerin en kötü ve çirkini olan zulmün
yayılmasını önlemenin yolunu Rasulullah efendimiz bize bildiriyor ve : "(Ey müslüman!Din) kardeşine zalim de olsa,mazlum da olsa yardım et" buyurmuştur.
Buhari Hadis no: 2443
Ey Allah'ın Rasulü mazluma yardımı anladık zalime nasıl yardımcı olalım diye sorana Rasulullah efendimiz şöyle cevap vermiştir:
"Zalimi engelle ve zulmünden vazgeçir,mazlumun da hakkını al"
Taberânî.Mu'cem ül evsat:1/202
Zulmedene din kardeşleri
yardım ettiklerinde ve onu bu zulümden engellediklerinde, aslında onu mağlub eden, sırtını yere vuran, tuş eden kötü nefsine,seytanına ve hevasına karşı yardımcı olmuş oluyorlar,ve onu ahirette müflis olmaktan kurtarmış oluyorlar.

Bir münkeri ve kötülüğü değiştirmek veya kaldırmak da bu çerçevede mutalaâ edilmelidir.

Fitne'nin uyanmaması ve kargaşa yaşanmaması için zulmü ve münkeri kaldırmanın her üç aşamasını ( el ile,dil ile,ve kalb ile buğzetmek)  kazasız belasız en iyi yapacak olan Devlettir ve devlet adına iş yapan, gücü elinde bulunduran makenizma'dır.

Bu görev sadece devletin mi? En büyük görev ve sorumluluk,en çok yetkisi ve etkisi olan devlete ve onun kurumlarına, hükümetlere düşer.
Âlimler ve halktan gücü yeten ve bilen elbette hak'kı ve doğruyu eğmeden bükmeden usulüne uygun anlatırlar, irşad eder yol gösterirler, âlimler ve halk güçleri buna da yetmezse kalbleri ile zulmü ve kötülüğü, münkeri buğz ederler, alkışlamazlar.

DİKKAT: Zulüm çirkin bir hastalıktır,bir şeyi olması gereken yerden alıp başka yere koymaktır ki bunun adı haksızlıktır.
Zulüm başkasının malını ve hakkını haksız yere almak ve gasbetmektir, zulüm bir nevi yüce Allah'a karşı gelmektir.
Zulüm ahiret günü karanlıklardır, çünkü katı ve karanlık bir kalb sahibinden sadır olmuştur ve zalimin en büyük zararı kendinedir çünkü ahirette müflis kalmaya daha dünyada iken razı olmuştur.

Allahım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi zâlim ve mazlûm olmaktan, dünya ve ahiret karanlıklarından,bir gram sevabın bile ateşten kurtulmaya ve cennete girmeye yarayacağı  kıyamet günü müflis olmaktan koru.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

11 Kasım 2021 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.