BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


هذا الزمان الذى كنا نحاذره
فى قول كعب وفى قول ابن مسعود
دهر به الحق مردود بأجمعه
والظلم والبغي فيه غير مردود
اذا كان هذا ولم تحدث له غير
لم يبك ميت ولم يفرح لمولود

Bu şiir, H. 505 te vefat eden İmam-ı Gazali'den nakledilmiştir.
İmam-ı Gazali bu şiirde kendi yaşadığı zamanın ve ortamın kasvet ve fitnesinden yakınıyor ve şöyle diyor: 
 
İçinde yaşadığımız bu zaman,Sahabe'den olan Übuy b ka'b ve Abdullah b mes'ud'un:
" Öğle fitneler ve sıkıntılar  dolu bir zaman gelecektir ki" diye haber verdikleri ve bizim de korktuğumuz bir zamandır.

Bu zamanda (doğruluk)
Hak susmuş ve susturulmuş, kabul görmesi gerekirken reddedilmiştir zulüm haksızlık ve azgınlık ise kabul görmüş, revaçtadır.

Eğer bu çarpıklık düzeltilmez yerini istikamete bırakmazsa, zulüm de yerini adalete terk etmezse bütün işler de nisabına ve  aslına, tabii seyrine ve fıtratına (fabrika ayarlarına) dönmezse o zaman ne ölen biri için üzülmek ne de doğan biri için sevinmek diye bir şey kalmaz.

Ense b Malik'e Haccac'ın yaptığı haksızlığı şikayet ettiler,dedi ki ki:Sabredin size bir gün veya bir zaman gelmesin ki ondan sonrası ondan daha şerli olmasın,ben bunu Peygamberinizden duydum
Buhari Hadis no:7068

Abdullah b Mes'ud da yukarıdaki  hadisi söyledi ve sonra şöyle dedi: Bu hal Kıyamete kadar devam edecektir, gelecek
gün, geçen günden daha kötü demek,bolluk olmayacak veya kişi daha az kazanacak demek değildir, ilim her gelen gün bir önceki güne göre azalacak alimler vefat edecek,âlim olmayınca iğiliği emretmek kötülüğü nehyetmek  de olmayacak İşte o zaman helak olursunuz.
Ramazan Yusuf.Cevahir ve Dürer sah:159

Hz.Ali şöyle buyurdu: Rasulullah'ı duydum şöyle buyurdu: Gecenin kesif karanlığı gibi fitneler olacak,
Ey Allah'ın rasulü bundan çıkış nasıl mümkün olur diye sordum şöyle buyurdu: Bu fitnelerden kurtuluş Allah'ın kitabı ile mümkündür,zira bu kitapta (Kur'an'da) sizden önce ve sonra gelenlerin haberi var, aranızdaki müracaat edeceğiniz hükümler var, bu kitap aranızdaki  münakaşaları halledicidir, şaka değildir,kibirden dolayı terkedenin belini Allah kırar,başka yerde hidayeti arayan dalalete düşer,Allah'ın sağlam ipidir, apaçık nuru'dur hakim zikirdir, sırat-ı mustakimdir,bununla hükmeden görüşler  dalalete düşmez, bu kitabı anan diller karıştırmaz  bununla amel eden görüşler tefrikaya düşmez,âlimler buna doymaz muttakiler bundan usanmaz çok okundukça eskimez acayipleri bitmez cinler bu kitabı duydukları zaman biz acayip bir Kur'an duyduk dediler. Kur'an'ın ilmini öğrenen önde olur kuran'la konuşan doğru konuşmuş olur onunla amel eden ecir almış olur, Kur'an'a çağıran sırat-ı müstakime çağırmış olur.
Kurtubi tefsiri 1/10

Hamdolsun yüce Allah'a, iyilikler ve iyiler elbette var ama, karamsar bir tablo denmeyecekse eğer, yaşadığımız dünyada ve ortamda uzağa ve yakına bakarsak,bu zaman ve ortamın, Gazali'nin yaşadığı ortamdan daha zor olduğunu anlarız.
O gün haram, zulüm fitne
belki klasik idi, bugün modern fitneler,modern haramlar,modern Karun ve firavunlar, her türlü şehvet ve şübhe fitnesi son hızla yayılıyor. 

Rasulullah efendimiz beşeriyeti uyarıyor ve yol gösteriyor,her çeşit fitne ve fesad'tan Kurtuluş'un, necât ve necâh'ın adresini veriyor.
Kur'an ve sünnet...

Allahım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi dini ve dünyevi,görünür görünmez küçük büyük kasıtlı kasıtsız  bütün  fitnelerden koru.kur'an ve sünnetten,istikametten ayırma. Âmin.

Ahmet ÖZKAN

4 Kasım 2021 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.