BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


دأب الاكياس عد الانفاس

Akıllı insanların işi gücü, alıp verdikleri nefesleri huzur ile alıp vermek için dikkatli bir şekilde nefeslerini âdetâ sayarcasına kontrol  ederler ve gafletle girip çıkmasını engellerler.

Bu nefeslerin böyle huzur ile alınıp verilmesinde,
cullâs'ın ve hüllâs'ın etkisi vardır.

Cüllâs, yanımızda oturan arkadaş manasına gelen "Celîs" kelimsinin çoğuludur,
Hüllâs ise üzerinde  oturduğumuz kilim halı yer,mekan manasına gelen "Hils" kelimesinin çoğuludur.
Enfâs alıp verdiğimiz "nefes" kelimsinin çoğuludur.
Ekyâs ise akıllı manasına gelen "Keyyis" kelimesinin çoğuludur.

Fotoğrafın tümünü daha net görmek için parçaları birleştirmek gerekiyor ki o da şudur:
Ey akıllı(Keyyis) insan huzurlu, mutlu ve mes'ud
olmak istiyorsan, alıp verdiğin nefesleri gafletle alıp verme,bu nefesler senin hayatındır ve çok kıymetlidir,huzurla nefes alıp vermek için sana yüce Allah'ı hatırlatan Salih arkadaşların ve gunahdan uzak bir yerin ve çevren olsun.

Kişinin oturduğu kimseler cüllas, kişinin üzerinde oturduğu sergiler hülllas,alıp verdiği nefesler enfâs akıllılar'a da ekyâs denir،bütün bunlar insanın dünyada huzurunu ahirete de hazırlığını etkiler.

O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur:
"Eğer bir insana dünyada zühd(olsa bile dünyaya değer vermemek) verilmişse, az konuşuyorsa ona yaklaşın Çünkü o hikmeti  konuşuyor"
İbni Mace:Hadis no: 4101 

Yine Rasulullah efendimize soruluyor:Ey Allah'ın Rasulü kendisiyle
beraber  oturacağımız en hayırlı kişi  kimdir? Buyurdu ki:Gördüğünüzde size Allah'ı hatırlatıyorsa
(yaşayışı,iç ve dış görünüşü davranışları itibariyle) konuştuğunda da ilminizi arttırıyorsa ve yaptığı ameller size ahireti hatırlatıyorsa en hayırlısı odur" buyurmuştur.
Fayz ül kadir 3/467.

Her anlamda sadıklarla beraber olmak faydalıdır ve âhiretteki  beraberliğe de vesiledir. 
"Sadıklarla beraber olun" Tevbe suresi 119 .âyet.

Cüllâs demek olan sohbet arkadaşları önemlidir, ömrün bereketli
geçmesine katkı sağlarlar.

Yeri geldiğinde bu dört kelime'nin üzerinde durulabilir, kişinin gerektiğinde cüllası, oturduğu yeri, alıp verdiği nefesleri değiştirebilmelidir,o zaman ekyâs'dan bir keyyis olur ve O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimizin iltifatına mazhar olur.

Gözlerimiz, kulaklarımız, aklımız ve beynimiz,kalb ve kalıbımız neyle meşgül
dilimiz en çok kimi anıyor, gönlümüz kimi neyi  ve niçin arıyor, gönlümüzün tahtında(tabir caizse) kim oturuyor, mahdut ma'dud (sınırlı ve sayılı) nefeslerden ibaret olan ömrümüz nasıl geçiyor?

Kiminle oturup kalkıyoruz vaktimizi kime ve nerede harcıyoruz, alıp verdiğimiz nefesler nasıl alıp veriliyor Yüce Allah'ın bize lütfettiği aklı nerede ve kimin için kullanıyoruz?

Bu sorulara sahih bir cevap verinceye kadar kendimizi sorgulamalıyız
 ve buna mecburuz.

Allahım bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi lütfunla ve kereminle başkalarına, hasseten yakın dostlarına ve aile efradına elinden geldiği kadar faydalı olmaya çalışan, onları hayra ve Sana yönlendiren kullarından  eyle.Huzur ile nefes alıp veren, ülfet eden ve ülfet edilen, Rasulullah efendimiz'in akıllı diye tarif buyurduğu kullarından eyle Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

14 Ekim 2021 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.