BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

دع الحرص عن الدنيا
وفي العيش فلا تطمع
ولا تجمع من المال
فلا تدرى لمن تجمع

(Ey ahiret yolcusu) dünya hırsını bırak, yaşantında tama'kârlık yapıp mal birktirme(yi gaye edinme)
(Özellikle haramdan)Mal biriktirme zirâ topladığın malın kime kalacağını  bilmiyorsun.
(Eğer bu mal helal haram ayırımı yapılmadan toplandıysa) Hak sahipleri çok olur ve sorumluluk ağır olur.

فان الرزق مقسوم
وسوء الظن لا ينفع
فقير كل ذى حرص
غنى كل من يقنع

Bilesin ki insanların rızkı önceden taksim edilmiştir (özellikle yüce Allah hakkında) rızkım bana ulaşmaz diye sûizan yersizdir (ve haksızlıktır) Dünya malına harîs ve düşkün olan kişi kim olursa olsun fakir sayılır, kanaat getiren kişi ise kim olursa olsun zengin sayılır.

O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz hırs ile ilgili şöyle buyurdu:
ما ذئبان جاءعان ارسلا فى غنم بافسد لها من حرص المرء على المال والشرف لدينه
"Aç bırakılmış iki kurd'un bir koyun sürüsüne salıverilirken (dalarken) koyunlara verecekleri zarar, mal ve şeref harisi (hastası ve düşkünü) birisinin dinine vereceği zarardan daha fazla değildir."
Tirmizi Hadis no: 2376

Koyun sürüsüne dalan bu iki aç kurt,bazı koyunların bacağını kırar, bazılarının boynunu kırar, bazılarının karnını deşer, bazılarının kuyruğunu koparır halbuki yiyecekleri bir kaç lokmadır. 
İşte yakasını dünyaya kaptıran  makam mevki ve şeref düşkünü bir insanın dinine vereceği zarar bundan beterdir.
Makan mevki ve şeref için yalan söyler,üstün değerleri ayaklar altına alıp çiğner, va'dinde durmaz,o makamda  kalmak için her şeyi yapar ve sonunda ne din kalır ne de dünya kalır, uğrunda nefes tükettiği ve bedel olarak dinini ödediği Dünya'nın ve makam'ın gün gelecek yerinde yeller esecek. 

Bir şair'in bu hususta söylediği bir şiir ile bu kısa yazımızı bitirelim:

نرقع دنيانا بتمزيق ديننا
فلا ديننا يبقى ولا من نرقع

Dinimizi parçalayıp dünyamıza yama yapıyoruz,(Böyle yaparsak bilmeliyiz ki,bir gün gelir elimizde) ne parçaladığımız din kalır,ne de yamadığımız dünya kalır.

Rasulullah efendimizin hadisi başta olmak üzere,bu hususta yapılan nasihatlara kulak tıkayıp makam mevki  ve şeref düşkünü insanların içine düştükleri vahîm durumu günümüzde daha net bir şekilde görmek
mümkündür.

Ey ölümü, hayatı imtihan için yaratan yüce Allah!
Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi bu sınavda başarılı eyle, dinimizi ve ahiret hayatımızı tehlikeye sokacak bütün yanlış söz, söylem, davranış ve fiillerden koru, rağbeti serab gibi aldatan denî  dünya değil, rağbeti sadece SEN olan kullar eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

9 Ekim 2021 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.