BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


المؤمن مرأة أخيه يكف عليه ضيعته ويحفظه من وراءه

Mü'min (kardeşi) mü'min'in aynasıdır,onun malını korur ve onu zayî etmez, kardeşi hazır olmadığında onun ehlini maslahatını korur.
Ebu Davud Hâdis no: 4918
Bezzâr Hâdis no: 8109

Bir insan salih biri olsa bile kolay kolay  hatasını ve ayıbını görmek ve duymak istemez.

Hani Hz Ömer efendimiz gibi "Kusurlarımı bana (benim yüzüme) söyleyen ve (âdetâ)bu faydalı hediyeyi bana sunan'a Allah rahmet eylesin" diyen kaç kişi var?Bir elin parmaklarını geçmez.

Madem böyle o zaman kişi arasıra aynaya baksın yani ayna görevi yapan mü'min kardeşine baksın,onu dinlesin,
insanlar ne diyor acaba benim için diye bir derdi olsun zira: 
السنة الخلق اقلام الحق 
 Halkın dilleri hakkın kalemleridir demişlerdir.
Hadis olmadığı bilinen bu sözün hayata  ve  gerçeğe bakan bir yönü vardır, o da şudur: Sahih,hasen ve zayıf arasında olduğu belirtilen bir rivayet şöyledir : 
ما رآه المسلمون حسنا فهو عند الله حسن وما رآه المسلمون قبيحا فهو عند الله قبيح
"Müslümanların güzel gördüğü şey, Allah'ın indinde de güzeldir, çirkin gördükleri şey de Allah'ın indinde çirkindir"
Taberâni.Mu'cem ül evsat
Hadis no: 3602
Eğer insanların özellikle (müslümanların) neler söylediklerinin bir değeri yoksa bir cenaze için niçin helallık ve lehine şahitlik isteniyor? Demek ki bu uygun ve -inşaallah- ölüye fayda verir ki yapılıyor.

"Vefat eden birisi mezara  götürüyordu, Ashab lehine şahitlik yaptı Rasulullah efendimiz vacip oldu buyurdu, daha sonra bir cenaze daha götürüldü ashab aleyhine şahitlik yaptı Rasulullah efendimiz yine vacip oldu buyurdu,Hz Ömer: Ey Allah'ın rasulü vacip olan nedir? Rasulullah buyurdu ki:  Birincisinden memnun oldunuz cennet ona vacip oldu, ikincisinden memnun olmadınız  cehennem ona vacip oldu Siz yeryüzünde Allah'ın şahitlerisiniz"
Buhari Hadis no: 1367
Müslim Hadis no: 949

Kişi'nin makamı, mevkisi derecesi rütbesi ne olursa olsun Resulullah efendimizin buyurduğu aynaya yani mü'minlerin müslümanların ne dediğine ara sıra baksın  kulak versin.
 
Kişi bu mucellâ ve parlak, mübalağa yapmayan ifrât ve tefrît'ten uzak aynaya değil de dev aynasına bakarsa yanılması mukadderdir, çünkü dev aynası onu olduğu gibi göstermez, onu aldatır ve
ona ihanet eder.

Ayna görevi yapan mü'min de ayna görevini iyi yapmalıdır.
لا تكن كمن عمر قصرا وخرب مصرا.
Bir binâ yapayım derken,
bir şehir yıkan gibi olmamalıdır.

Ayna(mü'min)parlak olmalı, kınamamalı, 
arkadan çekiştirmemeli, yanlışın yayılmasına yol açmamalı,nasıhatı münakaşaya çevirmemeli
usanmamalı,âdil olmalı, yanlışları da doğruları da yansıtmalıdır.

Bizimle istişare eden olursa, eğer ayna görevini yapamıyorsak bile bir mümin olarak abartmadan bizimle istişare edenin gönlünü hoş etmeli ve insanlara hizmet aşkına katkı vermeliyiz

Hz. Yusuf zindandan çıkınca bir dostu onu ziyarete gitmiş ve  demiş ki: senin güzelliğine layık sana getirecek hiç bir şey  bulamadım,ancak sana bir ayna getirdim ayna bak güzelliğini görürsün.

Ey yüce Allahım: bizleri ve bütün müminleri doğru dürüst ayna görevini yapan, bildiği doğruları mümin kardeşleri ile paylaşan, kırmadan dökmeden bu sorumluluk gemisini sahili selamete ulaştırmak için katkı sunan kullarından eylesin.
Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

3 Ekim 2021 Pazar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.