BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


يا عامرا لخراب الدار مجتهدا
بالله هل لخراب العمر عمران

Ey yıkılan evini büyük bir gayretle  onarmaya çalışan kimse! Allah için bana söyle; ömür tükenmeye (ve yıkılmaya) başlayınca, onu geri getirip telafi etmek ve onarmak mümkün mü?

Elimizde kalan ve ne kadar olduğunu bilemediğimiz ömrümüz neye benzer ile ilgili bugün iki çarpıcı misal arzetmeye çalışalım:

1-)Gece vakti, daha imsak (fecir) çıkmadan  denizin kenarına oturan biri orada taş dolu bir çuval buluyor, karanlıkta elini çuvala sokan adam eline gelen
taşı denize atıyor, taşın suya teması ile çıkan ses adamın hoşuna gidince  taşların tümünü bir bir  atıyor.

Ortalık aydınlanınca son kalan taş'a bakan balık avcısı, attığı taşların taş değil cevher olduğunu, dolayısıyla şu ana kadar atılan taşların da cevher olduğunu anlıyor ve: Ne ahmak imişim ben, ne yaptım  suyun güzel sesine kapılıp bunca serveti suya attım, cevher olduğunu bilseydim atar mıydım diye üzülmeye hayıflanmaya ve kendini kınamaya başlıyor.
   
Herkes kendini bu adamın yerine koysun ve bu kıssa' nın sonunu dinlesin; Cevher dolu çuval,ömrün
yılları, ayları,günleri, saatleri,dakika ve nefesleridir,suyun sesi dünyanın fânî ve geçici(özellikle dinen haram ve yasak) lezzetleridir, gecenin karanlığı,insanoğlunun gâfil yaşayışı ve ihmali, günün ağarıp aydınlığın ortaya çıkması ise hakîkatın ölüm anında ve sonrasında  ortaya çıkmasıdır ve ondan sonra da  iş işten geçmiş oluyor. 

O zaman ne yapmalı?
O zaman hemen şimdi uyanmalı ve cevherlerden 
daha kıymetli ömrümüzü ve ömrümüzün hiçbir dilimini boşa geçirmemeliğiz.

2-) Diyelim ki bir kadının on oğlu var dokuzu vefat etti, kimi yatağında kimi terörde kimi kazada öldü, kısacası elinde tek bir oğlu kaldı, bu kadın bu oğlunu ne kadar sever? bunu ancak Yüce Allah ve o kadın bilir on kişinin sevgisi, elinde kalan oğlunda münhasır kaldı ve toplandı çünkü,bir an bile ondan ayrılmak istemez, hayatını adetâ ona bağlamıştır ve o kadına niçin yaşamak istersin diye sorulsa; Ben bundan sonra yaşarsam artık oğlum için yaşarım diyecektir.

İşte elimizde kalan ve ne
kadar olduğunu bilemediyimiz ama tahmin ettiğimiz ömrümüz bu kadın'ın elinde kalan on oğlundan son oğluna benzer,hatta elde kalan ömrümüz daha da kıymetli zira bu kadının son oğlu ölse bile, inanıp sabretse ve sevabını yüce Allah'tan beklese, inşaallah ona cennet değil cennetler vardır.

Fakat insanın elde kalan  ömrünün son demlerini boşa geçirse -Elbette herşeyi en iyi yüce Allah bilir-  ama sonuç yüz güldürmez.

Allahım! Bizlerin ve bütün müminleri nakitten, cevherden çok çok
daha kıymetli olan ömrünü, özellikle elde kalan ömrünü,on çocuklu annenin son çocuğuna verdiği değer gibi değer veren ve değerlendiren, gülerek ve  imanla kelime-i şehadeti,kelime-i tevhidi telaffuz ederek çene kapayan bahtiyar kullarından eyle.
Allahım cennet vatan yurdumuz sana emanet yurdumuzu ve sakinlerini her darlıktan sen  çıkar Allahım.Âmin.


Ahmet ÖZKAN

3 Ağustos 2021 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.