BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Bütün ezanlardan sonra, "Ey bu tam dâvet'in rabbî" diye başlayan bir dua var, bu dua aşağı yukarı herkes tarafından zaten biliniyor. 

Ayrıca  akşam ve sabah ezanları duyulunca bilenlerin okuduğu bir dua vardır,mesela akşam ezanı duyulunca
"Allah'ım bu senin yarattığın ve lütfettiğin gecenin ikbali ve gelişi,gündüzün de sırt dönüp gidişidir, bu ezan sesleri,  insanları sana davet eden müezzinlerin sesidir bana mağfiret eyle.

Sabah ezanı duyulunca da ,"Allah'ım bu senin yarattığın ve lütfettiğin gündüzün ikbâli ve gelişi, gecenin de sırt dönüp gidişidir,bu sesler insanları sana, (felaha camiye cemaata kurtuluşa)çağıran müezzinlerin sesidir bana mağfiret eyle" denir.
Tirmizî Hadis no: 3589

Şimdi insanoğlu şöyle bir bakıp düşünsün;  Gün biterken "Nihayet güneş karanlığın perdesiyle gizlendi"
Sâd süresi 32. ayetteki ilâhî söz mücibince güneş batarken o gün ne yaptı, akşama ,geceye girmeye hazır mı,bu gün amel defterine neler yazdırdı, gün biterken ömründen bir parça koptu,bir gün azaldı,bu yol ve yolculukta hangi duraktadır ve ne kadar mesafe kat'etti, bu biten gün'e karşı telafi edici neler yaptı, hangi hayırlar sevaplar, sadakalar, zikirler,dualar yapabildi?

Aynı şekilde fecrin çıkışı ve ezanı ile beraber gece yapılan şeyler bitmiş ve gündüz yapılacaklar başlamıştır. İnsan baksın, geceye başlarken kendisi âbidlerin, zâkirlerin teheccüd ehlinin saflarında mı yer aldı,  yoksa gece sırt dönüp gidince o,mışıl mışıl uyuyup sabah namazını mı kaçırdı?
"Yatma seherde uğrarsın derde" nasihatından habersiz gafillerden mi oldu.?

Kişi, gece yatarken şeytan  ensesine üç düğüm
düğümlüyor, uyanıp  abdest alırsa bir, yüce Allah'ı anarsa iki, sabah namazını kılarsa üç düğüm çözülüyor ve kişi huzurlu bir şekilde morali düzgün uyanıyor.
Yok uyanıp yüce Allah'ı ziretmez ve abdest alıp namaz kılmazsa, sabah morali bozuk,vücudu gevşek ve tembel kalıyor"
Buhari Hadis no: 1142

Şimdi herkes baksın, seytan'nın ense'ye bağladığı düğümler çözülüyor mu,çoğalıyor mu?
 Gece bir elbise gibidir "Geceyi (uyku için) örtü kıldık"
Nebe'süresi 10 ayet. Acaba kişi nur'dan ve sürurdan tâat ve  takva'dan bir elbise mi giydi,  dolayısıyla geride kalan ve bir daha asla dönmeyecek olan bu gecede zarar görmeyen bir ticarete mi başladı, yoksa gece ona, zulmeti gibi karanlık bir cübbe karanlık bir elbise mi giydirdi ve bedeni uykuya daldığı gibi kalbi de gaflette kalıp gafletle mi uyandı.
İnsan özellikle baksın ve en hayırlı olana kendisi karar versin. 

Mü'min kişi, özellikle Allah rızasına tâlib olan kişi, sâlik, mürid bu hesabı,bu muhasebeyi yapmalı ve bu  çabayı göstermelidir.

 Eğer mümin ölmeden ve  muhasebeye çekilmeden kendini muhasebe ederse, kıyamet günü hesabı,  kolay olur,yok kendini muhasebe etmeyip düğümler ve hesaplar birikirse,ahirette muhasebesi  zor ve çetin olur.

Yüce Allah bizleri ve bütün müminleri"Onlar dünya hayatının
sadece görünen
yüzünü kısmen bilirler, ahiret(hayatı) hakkında ise tamamen gaflet içindedirler"
Rum süresi 7. ayet-i Kerimesinde zemmettiği
kimselerden olmaktan muhafaza buyursun.
Âgâh ve mütenebbih eylesin, gece ve gündüz gibi büyük fırsatları ve nimetleri ahiret azığına vesile yapan kullarından eylesin.İnsan ve cin Şeytanlarının hile ve tuzaklarından, düğümlerinden koruyup kollasın, Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

24 Temmuz 2021 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.