BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


كل نفس ذاءقة الموت ونبلوكم بالشر والخير فتنة والينا ترجعون

"Her can ölümü tadacaktır.Denemek için sizi şerle de,hayırla da imtihan ederiz.Sonunda bize geleceksiniz"
Enbiyâ suresi 35.ayet.

Ayet-i kerime, dünyadaki ölümden, dünyadaki imtihandan,ve dünya'nın sonunda herkesin bir gün yüce Allah'a döneceğiden söz ediyor.

Bu yazımızda kısaca imtihana değinelim.

Ayet-i kerimeden anlaşılan o ki, bu dünya hayatından kasıt imtihandır. Yüce Allah ezel ve ebed arasındaki her şeyi,küllü ve cüz'ü,küllî'yi ve cüzî'yi bildiği halde yine de kullarını deniyor.

Yüce Allah kullarını kıtlık bolluk,sıhhat hastalık, fakirlik zenginlik,helal haram,tâat ma'siyet,
hidayet dalalet, Sabrı gerektiren belalar ve musibetler şükrü gerektiren nimetler ile,izzetle zilletle, ölümle hayatla, sevdikleri ve ikrâh ettikleri şeylerle imtihan ediyor.

Yüce Allah istediğini aziz istediğini zelil kılar.
"Dilediğini yüceltirsin, dilediğini alçaltırsın"
Âl-i imrân suresi 26.ayet
Bu şekilde de dener,verir de,alır da,verince alır, alınca verir bu da imtihan.

Bazen almak,vermenin tâ kendisidir,bazen vermek te, almanın tâ kendisidir.

Almanın bile vermek olduğu nerden anlaşılır?Eğer kul,her halinde ve her zaman, şartlar ne olursa olsun, malı azalsa da,çoğalsa da, sağlıklı olsa da,hasta olsa da, sevinçte ve hüzünde imtihanda olduğunu unutmayarak istkametten ayrılmıyorsa, bu kul sınavı
kazanmıştır ve doğru yoldadır.

Peki vermenin bile almak olduğu nerden anlaşılır?
Eğer bir kul yukarıda saydığımız durumlarda,imtihanda olduğunu unutup istikametten ayrılıyorsa, sınavı kaybetmiştir, böyle devam edip geri dönmezse yanlış yoldadır.

Bu kısa yazımızı bir misal ile bitirelim:
Bir kul zorluk,fakirlik, hastalık gördü(sebeblere sarıldıktan sonra),deseki: Bu bana Rabbimin sınavıdır,bunda kim bilir benim lehime er geç ortaya çıkacak nice hikmetler ve nimetler var,istkametini de bozmuyor, işte bu kul kazanır.

Yüce Allah bir kuluna sıkıntı, darlık,yokluk, hastalık verdiğinde deseki: Bunlar nerden beni buldu? veya, istikameti yanlış olduğu halde, malı artıyorsa, hastalık,darlık görmüyorsa,deseki: kim demiş ben yanlışım baksanıza malım artıyor hiç sıkıntım yok,işte bu yanlış okuyor, yanlış bakıyor ve yanlış yoldadır.

Allahım! bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize sahih,selim, ihtişamlı bir bakış lütfet ki, bu  cihanda olup biteni doğru okuyalım.
Bu ölümlü dünyada imtihanda olduğumuzu ve  SANA rucu' edeceğimizi asla unutmayalım.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

17 Temmuz 2021 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.