BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Yüce Allah'ı razı eden herşeye ibadet denir.
İslam dininde en faziletli ibadet namazdır,İmandan sonra gelir,hatta Kuran'da namaz'a "İman" denmiştir.
" Allah imanınızı zâyî edecek değildir. çünkü Allah insanlara karşı çok şefkatli,çok merhametlidir"
Bakara suresi 143.ayet.
Mufessirlere göre bu ayet-i kerimede geçen "İman" dan maksad namazdır.

Kabe-i muazzama kible olmadan önce Mescid-i Aksâ'ya dönüp namaz kılan bazıları vefat edince,  arkadaşları Rasulullah efendimize  bunların namazı ne olacak diye sordular,bunun üzerine yukarıdaki ayet-i kerime nazil oldu.

İman diye isim alan namazı vaktinde kılmak da en faziletli bir ameldir.
Yüce Allah'a en sevimli amel hangisidir diye soran sahabiye Rasulullah efendimiz:
"Vaktinden kılınan namazdır" diye cevap vermiştir.
Buhari Hadis no:5970

Peki kur'an-ı Kerim'de iman diye nitelendirilen ve vaktinde kılındığında yüce Allah'a en sevimli olan ibadet ve amel olan namaz olunca bazılarımız niçin kıldığı namazdan lezzet ve zevk alamıyor?

Çünkü namazı kılmak ayrı, namazı vaktinde kılmak ayrı, ilmihal bilgilerine göre kılmak ayrı, camide cemaatle kılmak ayrı, devamlı kılmak ayrı, kılınan bu namazdan lezzet almak ise yine ayrıdır.

Her ibadetin ayrı bir lezzeti olduğuna göre,o zaman bu lezzeti ve zevki,bu tadı bazen veya çoğu kez niçin alamıyoruz?
Şunu da bilelim ki, yemeğin lezzetini, tadını dil ve ağız ile anlarız,ibadetin lezzeti de kalb ile anlaşılır.

Bilindiği gibi ışıkları renkleri şekilleri kendisi ile idrak ettiğimiz BASAR (görme gücü ve kuvveti) gözle olur, göze ufak bir toz veya ufak bir cisim girince nasıl ki etkilenip net görmeyi engelliyorsa,BASİRET
(Eşya'nın iç yüzünü ve hakikatını insana gösteren kalbin nurlu kuvveti) de ufak da olsa günahtan,gafletten,haram ve- kimbilir belki- mekruhtan etkileniyor.

Mişkât şarihi İmam-ı Tîybî, der ki: namaz
( Salât) kelimesinin,kök itibariyle  ateş (sılî) ile mana yönünden irtibatı vardır.
Nasıl eğri(ve sert) bir cismi düzgün hale getirmek için ateşe koyup düzeltiyorlarsa, insan da, Kötülüğü çok emreden nefis taşıdığı için eğridir,bu eğriliği namazla ancak düzelir.
Tîybî.Miskât ül mesabîh şerhi Cild: 2 Şah:147

İşte bu namaz eğri büğrü ve eksik yönlerimizi yüce Allah'ın izniyle
düzeltmesi için kur'an-ı Kerim'e göre, Resulullah efendimizin sünnetine göre, fıkha göre düzgün bir abdestle Tekbir'den tâ selam verinceye kadar düzgün  kılınmasında zaruret vardır.

Mü'min daha net görmek ve varsa acıyı dindirmek için gözü için çare arıyorsa,ibadetlerden zevk ve lezzet almak için kalbindeki görünmeyen ama varlığı kesin olan  gaflet, hırs,kibir v.b gibi
engelleri bertaraf etmek için çare düşünebilir.

Allahım! Bizim bütün mümin kardeşlerimizin dertlerimize deva borçlarımıza eda maddi ve manevi hastalıklarımıza şifa hastalarımıza afiyet ve çare lütfeyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN

29 Haziran 2021 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.