BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


   ملأ السنابل تنحني بتواضع
والفارغات رؤوسهن شوامخ

   Tanesi bol ve dolu başaklar tevazu'dan eğilir, boş ve kuru olanlar ise dimdik ve baş kaldırır.

   Kibir,hakka ve hakikate, doğruya  baş kaldırmak ve hakkı reddetmektir. bitmedi,kibir aynı zamanda insanları hakir ve küçük görmektir.
   Kibrin bu tarifi O'na salat ve selam olsun Rasulullah efendimiz tarafından yapılmıştır.
   Kendisine gelip ey Allah'ın Rasulü! Ben boylu boslu birisiyim güzel şeyleri severim hatta terliğimin bile güzel olmasını istiyorum, bu kibir midir diye soran birisine Rasulullah efendimiz şöyle cevap vermiştir:

   الكبر بطر الحق وغمط الناس

   "Kibir, hakkı reddetmek ve hak'tan uzaklaşmaktır insanları hakir ve küçük görmektir"
Müslim Hadis no;91
   Toplumda en yanlış bilinen kelimelerden biri kibirdir, kibir düzgün ve temiz giyinmek değildir, fâhir ve pahalı binitlere  binmek değildir, Kibir Kur'an'ın ve sünnetin karşısında, dinin hak saydığı şeylere karşı  baş kaldırıp hak hukuk  tanımamaktır.
    Bunu yapan kimse pek tabii karşıdaki hak sahibine hakkını ona vermemiş, ona teslim etmemiş, onu küçük ve hakir görmüş sayılacağından tam kibirli sayılır.
   Kibrin zıddı tevazudur, tevazu İslam dinine ve din'in hak dediği şeylere boyun eğmektir.
   Tevazu,düşmanından gelse bile hakkı ve doğruyu kabul etmektir.
   Tevazu İslam'ın kesin emirleri ve nehiyleri karşısında kişinin  nefsini, hevasını ve arzularını ortaya koymaması ve kafa tutmamasıdır.
   Hak olan şey'e kalbi ve kalıbıyla, bütün benliği ile teslim olmasıdır.
   Tevazu Rahmân'ın kullarının bir özelliği ve sıfatıdır
"Rahmân'ın hâs kulları yer yüzünde vakarla yürüyen, cahiller onlara laf attığı zaman "selam" deyip geçen kullardır.
Furkân suresi 63.Âyet.
   Kibr'in ve tevazû'nun kısa tariflerini öğrenince etrafımızda ve yaşadığımız ortamda başta kendimizin,sonra da başkalarının  kimin kibirli,kimin mutevâzî olduğunu daha iyi anlamış oluruz.
   Ey yüce Allahım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi kibrin her çeşidinden muhafaza eyle, senin rızan için tevâzû gosterip mütevazi olan ve senin katında makamı, kadr u kiymeti artan yücelen  ve yükselen kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

23/5/2021 Pazar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.