BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


الا انما التقوى هي العز والكرم
وحبك للدنيا هي الذل والسقم
وليس على عبد تقي نقيصة
اذاحقق التقوى وان حاك او حجم

   Takva sahibi olmak İzzet, şeref ve kerem'dir, dünyayı sevmek ise, zillet ve hastalıktır.
   Bir insan takva sahibi olur da, gerçekten bunu
gerçekleştirirse, sanatı yün ve pamuk dokuyup örmek veya hacamat (kan
aldırmak) bile olsa,bu ona bir nakısa getirmez, ona zarar vermez,zira takva sahibi olduktan sonra işi, mesleği, sanatı ne olursa olsun önemli değildir.
   Yüce Allah'ın övdüğü bir kavmin  bir iki vasfı şöyledir:
"Mü'minlere karşı alçak gönüllü, kafirlere karşı ve vakarlıdırlar"
Mâide suresi 54.Âyet.
   
   Dünkü yazımda, kibir ve tevazu'nun tarifine kısaca değinmiştim,bu yazımda da izzet ve zillet
kelimelerine kısaca değinmeye çalışayım.
   İzzet ve zillet yüce Allah'ın elindedir
   " Dilediğini yüceltirsin,
dilediğini alçaltırsın"
Âl-i imrân suresi 26.Ayet.
   Halife Harun Reşit hapsettiği birisini bahçede görünce sorar: kim çıkardı seni? Adam: beni hapseden çıkardı, kim hapsetti? Çıkaran hapsetti deyince vezirini çağırıyor ve diyor ki:bu adamı arkana katıra bindir ve Şam sokaklarında dolaştır ve de ki:  Allah birisini aziz yapmak isterse kimse zelil kalamaz, zelil yapmak isterse kimse aziz kılamaz.
   Yüce Allah'ın Muizz ve Muzill mübarek isimleri vardır, beraber yazılır ve beraber okunurlar.
   "Halbuki asıl güç ve İzzet Allah'ındır, resülünündür, mü'minlerindir; fakat münafıklar bunu bilmezler!"
Münâfıkûn 8.Âyet
   "Müminleri bırakıp kafirleri dost edinenler onların yanında izzet mi arıyorlar? Bilsinler ki bütün İzzet Allah'a aittir."
Nisâ suresi 139 Âyet.
   Kudüs'un anahtarlarını teslim almak üzere Şam'a girmek üzere olan Hz.Ömer r.a,önüne çıkan suyu,devesinden inerek,terliğini omuzuna atıp yalın  ayakla geçti.
   İleri gelenler ile onu karşılamaya gelen Ebu Ubeyde b Cerrah Hz Ömer'e : Niye böyle yapıyorsun, herkes seni bekliyor Hıristiyan din adamları,seni müminlerin emiri olarak bekliyorlar dediğinde şu cevabı verdi: en zelil kavim biz idik, Yüce Allah bizi İslam dini ile şereflendirdi, izzeti ve şerefi başka yerde ararsak o zaman Yüce Allah bizi tekrar zelil kılar. Ey Ebu Ubeyde bunu sen değil de başkası söyleseydi keşke.
   Şafiilerin her  sabah namazında kunut olarak okudukları dua'da şöyle bir cümle geçiyor;
لا يذل من واليت ولا يعز من عاديت
   Allah'ım senin koruduğun ve yardım ettiğin kimse asla zelil olmaz senin düşmanın olan kimse de,  asla izzet ve şeref sahibi olamaz.
Ebu Davûd Hds no: 1425
   Zillet,izzet'in zıddı'dır ve iki yönlüdür.Allaha karşı zelil olmak dünya ve ahirette İzzet ve şereftir,mü'minlere karşı yumuşaklık,Anne-baba'ya karşı gösterilen ve merhamet manasına gelen zelil olmak övülür. İnanmayanlara,sırf malı için zenginlere karşı zillet rezalettir ve kınanır.
   DİKKAT : İzzet, imanda islam'da,Allah'ın emirlerini yerine getirmede, yasaklarından kaçmada müminleri dost edinmede, salih amel işlemede,kafirlere karşı vakarda'dır.Zillet ve rezalat, bunun zıddı ve zıddında'dır.
   Müslümanlar Allah'ın kitabından, dininden gönderdiği kutlu Elçiden başka yerlerde izzet-i ararlarsa ömür boyu bulamazlar.
   İnanmayanlar, küreselciler Firavun İblis ve Deccal'in temsilcileri, her birinin dünya dolusu parası olsa islam'a inanmadıktan  sonra zilletten kurtulamazlar.
   NOT: En büyük zulüm ve cehalet, yüce Allah'a, kitabına, peygamberine ve dinine saygı göstermeyenlerin, başkalarından saygı hürmet ve takdir beklemeleridir.
   Allah'ım bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi dünya ve ahirette aziz eyle, bizleri dünya ve ahiretin zilletinden ve rezaletinden koru.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

24/5/2021 Pazartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.