BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


إن الملوك اذا شابت عبيدهم
فى رقهم عتقوهم عتق ابرار
وانت يا خالقي اولى بذا كرما
قد شبت فى الرق فاعتقنى من النار

   Padişahların (bir adeti var), kendilerine hizmet eden kölelerinin saçları kölelikteki hizmette ağarınca onları (tam hürriyetlerine kavuşsunlar  diye)azad ediyorlarmış.
   Ey yüce yaratıcı (Allahı)m sen(her hususta ) ve bu hususta da herkesten daha kerim, daha cömertsin ben de sana kulluk ederken saçlarım ağardı beni(Annemi-Babamı ve tüm müminleri) ateş (cehennem)den azad eyle.
   Ramazan ayı'nın son on  günü yüce Allah'ın istediği kullarını ve istediği miktarda cehennemden azad ettiği kıymetli günlerdir.
   Bu hususta gelen bir uzun bir rivayetin konumuzla ilgili olan bir iki cümlesi şöyledir: 
"Kim ki Ramazanda oruçlu birisinin orucunu açtırırsa, Ramazan'da çalıştırdığı hizmetçisini işinde rahatlatıp ona kolaylık sağlarsa,(bu amellerin her biri) o kişinin günahlarının affına ve cehennemden azad olmasına vesile olur."
Aclûnî.Keşf ül- hafâ 2/352
Tebrîzî,Mişkât ul- mesâbîh Hâdis no; 1906
   Bu ayda dört  haslete sarılın ve onları yapın.
    İki haslet ile yüce Allah'ı razı edersiniz,iki haslet   ise, mutlaka yapmanız gereken ve muhtaç olduğunuz hasletlerdir.  
   Allah razı edeceğiniz hasletler, kelime-i şehadet, yüce Allah'ın tek olduğuna inanmak ve her münasebette dile getirmek, ikincisi, istiğfar yapmaktır, 
   Muhtaç olduğunuz iki haslet ise yüce Allah'tan cenneti isteğin ve cehennemden ona sığın
Münzirî,Terğįb ve terhîb Hadis no: 589.
   Rasulullah efendimiz bir başka hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:
"Ramazan'ın her gecesinde ve gündüzünde Yüce Allah'ın cehennemden azad ettiği kulları vardır ve her kul'un Ramazan'da kabul edilen duası vardır"
Heysemi.Mecma uz- Zevâd 10/152.Hadis no:
1002
   Madem durum budur,o halde ey mü'min, ey âhiret yolcusu!
اذا اوجعتك الذنوب فداوها
برفع يدي الليل والليل مظلم
ولا تقنطن من رحمة الله انما
قنوطك منها من ذنوبك اعظم

   Ey günahlardan dolayı ve günah yükünün altında inim inim inleyen ve acı çeken mü'min! Bu çektiğin günah hastalığını ve illetini gece karanlığında yüce Allah'a karşı gönlünü ve ellerini açarak ve dua ederek tedavî et.
   Yüce Allah'ın rahmetinden asla umud kesme, zira yüce Allah'ın rahmetinden umud kesmek günahlardan daha büyük bir günahtır (Allah'ın rahmetinden Umut kesmek insanı dinin dışına iter)
   Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah'ım! yaptığımız yapacağımız ve bu günlerde gece gündüz takdim edeceğimiz dualarımızı dergah-ı izzetinde kabul eyle, hasta gönüllerimize ve bedenlerimize sağlık sıhhat ve afiyet ihsan eyle bizi anne babamızı ve bütün müminleri cehennemden azad eyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN

4 Mayıs 2021 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.