BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


وليس العلم في الدنيا بفخر
اذا ما حل في غير الثقات
ومن طلب العلوم لغير ربي
بعيد ان تراه من الهداة

   Eğer ilim, dünyada güvenilir insanlara mal olmamışsa,o insanların ilimleri ile övünüp iftihar etme hakları yoktur.
   Kim ki ilmi Rabb'imin rızası için değil de, başka  gayeler ve maksatlar için tahsil ettiyse, o kimseler hidayetten ve doğru yoldan uzaktırlar.
   Çok şerefli, üstün ve kiymeti olan ilmin, islâm dininde üç sebebi ve kaynağı vardır :
   Vahiy, beş duyu ve akıl.
   Bu şerefli olan ilmin kaynaklarından biri olan akıl'da, şübhesiz çok  kıymetli ve çok şereflidir.
   Birçok müfessir'e göre İsrâ suresinin 70. Âyetinde geçen "Tekrîm" den maksad akıldır,yani yüce Allah'ın insanoğlunu tekrimi ve üstün kılması akıl iledir.
"Andolsun biz insanoğluna şan, şeref ve nimetleri verdik"
İsrâ suresi 70.Âyet.
Bu üstünlüğün,şan ve şerefin,bu nimetin en başta gelen tefsiri akıl'dır.
   Yüce Allah kim'e hidayeti nasip ettiyse işte o akıllı bir mümindir, zira böyle biri kıymetli bir hazineye sahip olmuştur.
   Bu hazine,  şüphesiz yeterli bir ilim ve o ilmi kullanmayı bilen sahih ve Selim bir akıldır.
   Abdullah b Mübarek'e r.a soruyorlar: Bir insana verilen en kıymetli şey nedir? Doğuştan verilen fıtrî bir akıl diyor, peki böyle bir aklı yoksa? Böyle bir aklı yoksa güzel bir edeb ve terbiye de yeter diyor, o da yoksa diyorlar? O zaman istişare edeceği salih bir dostu olsun diyor,o da yoksa diye soruyorlar? Buyuruyor ki: O zaman sussun ve diline sahip olsun, peki bütün bunlara rağmen susmuyor ve dilini tutmuyorsa ne yapsın diye soruyorlar? Buyurdu ki : O zaman acil  bir ölüm(yani böyle birisinin ölmesi yaşamasından kendisi için daha hayırlıdır).
   Manevi ve dünyevi bilgilerin araştırılması demek olan ilim, Allah için tahsil edilmediğinde faydası yoksa, ve sahibi bundan sorumlu ise, 1934 te Türkçemize giren ve dilimize giriş gayesi manevi araştırmalarda ve fiziki araştırmalarda kullanılacak olan terimlerin ayrılması olan ve sadece dünyevi bilgileri araştıran  bilim için ve bunu tahsil eden bilim adamları için ne demeli?
   İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir,sen kendini bilmezsen, bu nice okumaktır.
   Özet olarak ilminin gayesi kişinin kendini dolayısıyla yüce Allah'ı tanıması ise Peki bilimin gayesi nedir?
   Bilimin ve bilim adamlarının gayesi nedir biz bilmiyoruz, ama şunu biliyoruz: Bilim adamları dünyayı yıkıp yeniden yapsalar, bir daha yıkıp bir daha yeniden daha güzelini yapsalar, dünyanın bütün fakirlerinin doyursalar niyetleri Allah değilse, beş kuruşluk sevapları olmaz.
   Hz. Aişe validemiz r.a Rasulullah efendimize sordu: Ey Allah'ın Rasulü Abdullah b.Cud'an cahiliye devrinde sıla-i rahim yapıyordu,(fakirlere) yemek veriyordu, bu ona âhirette fayda verir mi? Rasulullah efendimiz buyurdu ki:  "Hayır, fayda vermez çünkü ( bu bahsettiğin kişi) bir gün bile "Allah'ım din günü (kıyamet günü)benim günahımı mağfiret eyle dememiştir"
Müslim Hadis no : 214
   Bilime tapan Allah'ı ve ahireti yok farz eden veya öyle davranan ilmi ve alimleri hor gören adetâ milletle alay eden, Kur'an ve hadisi ya rafa kaldırmış veya bu yeni dünya düzeninde olmaması gerekir diyen, helale haram, harama helal diyen ve bunu bilimsellik adı altında yapan ve bütün bunlara rağmen ben müslümanım diyebilen kimselerin dikkatine sunulur.
   Tam kapanmanın olacağı bugünlerde içki satışı da yasaklandı bizlere göre içki satışının yasaklanması son derece güzel ve olumlu bir karardır. Bu kararın insanlara,dine, akla,nefse, nesle ve mala faydası vardır. Keşke haram olan içki hep yasak olsa.
   İthal bir bela olan Corona için oluşturulan bilim kurulunda görevli bir bilim insanı, hükümetin içki satışına getirdiği kısıtlama için şöyle diyor:
"Hayretler içindeyim, çok yersiz, bu inanılmaz bir şey,hiçbir akıllı tarafı yoktur".
   Bizim de bu bilim insanına şunu deme hakkımız yok mu? Biz de diyoruz ki: Sayın bilim kurulu üyesi! Sizin bu karara tepkinizi hayretle karşılıyoruz, yersiz konuştunuz, bu söylediğiniz inanılmaz bir şey, söylediğiniz şey milletin ve memleketin faydasına değildir.
   Bu bilim insanına şunu da söyleyebiliriz Müslüman bir ülkede özellikle haklı gerekçelerle satışı kısıtlanan icki hakkında görüşünüz böyleyse, üyesi bulunduğunuz Corona bilim kurulunda bu hastalıkla ilgili millete söyleyeceğiniz ve önereceğiniz hususlar şüphelere tereddütlere yol açabilir,size güven sarsılır.
   Başta ilgili bakan olmak üzere, bilim kurulu üyelerinin bu sayın kurul üyesini kurul üyeliğinden azledip içkisi ile başbaşa bırakmalarını önermek bizim de hakkımız olsa gerek.
   Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah! Bizi ve bütün müminleri  haram kıldığın  şeyleri haram bilen ve böyle inanan, helal kıldığın şeyleri de helal bilen ve böyle inanan, haramların tümünü terkeden, günahlardan kaçan ,mağfiretine mazhar olan akıllı kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

29 Nisan 2021 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.