BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


فذكر بالقران من يخاف وعيد

   "Tehdidimden korkan kimseleri Kur'an ile uyar"
Kâf suresi 45.Ayet.
   Yüce Allah'ın tehdidinden ancak müminler korktuğuna göre, o halde bu mübarek hitabın muhatabı müminlerdir.
   Müfessirlerin beyanına göre kur'an-ı kerim'den ilk inen ayetler Mekke-i Mükerremede nazil olmuştur ve alak suresinin ilk 5 ayeti kerimesidir.
"Yaratan rabb'inin adıyla oku! O, insanı alaktan yaratmıştır.Oku kalemle( yazmayı) öğreten,insana bilmediğini öğreten Rabbin sonsuz kerem sahibidir"
Alâk suresi 1-5 Ayetler.
   Bilindiği gibi bu ayeti kerimeler  okumanın öğrenmenin kalemle yazmanın şerefinden bahsediyor.
   Medine-i Münevverede ilk inen sure mutaffifîn suresidir ve  mutaffifin suresi ciddi bir uyarı ile başlamaktadır.
"Ölçü ve tartıyı eksik yapanların vay haline, onlar insanlardan ölçerek bir şey aldıklarında tam ölçerler, onlara vermek için ölçüp tarttıklarında ise haksızlık yaparlar, onlar o büyük gün diriltililecelerini akıllarına getirmiyorlar mı? - ki işte o gün insanlar âlemlerin rabb'inin huzuruna  çıkacaklar-"
Mutaffifîn 1-6 Ayetler.
   Rasulullah Efendimiz bu dünyadan göçmeden yedi gün veya dukuz gün önce yani kendisine en son nazil olan ayet de şudur:
"Bir günden sakının ki, onda Allah'a döndürüleceksiniz sonra kimseye zülmedilmeden 
herkese hak ettiği tam olarak verilecektir"
Bakara suresi 281 Ayet.
   SONUÇ : Sonuç herkese malum ama,bu mübarek ayet-i kerimeler'den şu anlamı çıkarmak mümkündür.
   Ey ilim okuyanlar, ey kalemle yazanlar, ey bilenler ve ey tartı ve ölçüde  ve insan hak ve hukuku konusunda haksızlık yapanlar başta olmak üzere, ey şunlar ve ey bunlar, ey amirler memurlar,ey fakirler zenginler siyahlar beyazlar kısacası ey tüm insanlar Yüce Allah'ın huzuruna varacağınız günü hesaba katın o gün herkes hakettiğini tastamam alacaktır.
   Şunu da anlamak mümkündür:  Ey alimler, bilim adamları,bilenler, biliyoruz diyenler sizin bu bildikleriniz ve yaptıklarınız sizi takvaya yaklaştırmıyorsa, ötesini siz düşünün.
   Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah'ım bilmediğimizi öğrenmeyi bildiğimiz doğruları yaşamayı, mümkün olduğunca Seni tanımayı ve bu mübarek ramazan ayında hayırlar yaparak iyilikler yaparak yanlışlardan kaçarak uzaklaşarak sana mânen yaklaşmayı bize ve bütün mümin kardeşlerimize nasip eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

25 Nisan 2021 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.