BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


رباه انت الملتجا لكروبنا
وبفضل لطفك ترفع البلواء
فارحم واصلح يا آلهى حالنا
انا العبيد العالة الضعفاء

   Ey yüce Rabbimiz (Her hususta olduğu gibi) sıkıntılarımızda da tek sığınağımız sensin.
   Belâ'yı Belvâ'yı( bu mevcud ithal hastalığı ve bütün hastalıkları ve diğer sıkıntıları) lütfun'un fazlıyla yok edecek sensin.
   Ey yüce Allah'ım halimizi biliyor ve görüyorsun, halimizi daha güzel bir hale tebdîl eyle, bizlere rahmet ve merhamet eyle.
   Hem zayıf ve hem(dünyaya geldiği gibi gidecek olan bizler),sana  her zaman her yerde her münasebette(özellikle rahmetine) muhtacız.
   Sözlü  istekte bulunmak mânâsına gelen duâ, her zaman yapılabildiği gibi özellikle ramazanda hele hele oruçluyken yapılmasının ayrı bir anlamı ve önemi vardır.
   Duanın oruç ile münasebetine dair bir çok delil olmakla beraber, bunlardan ikisine yer vermekte fayda vardır :

   1-) Oruc'un farz oluşundan bahseden Bakara suresi 183. Ayeti kerimesinden sadece iki üç ayet sonra, yani Bakara suresi186. ayeti kerime dua'dan bahsetmektedir.
   "Kullarım sana beni sorduklarında bilsinler ki şüphesiz ben yakınım, bana dua ettiğinde duacının dileğine karşılık veririm, şu halde benim davetime gelsinler ve bana iman etsinler ki doğru yolu bulalar."
Bakara suresi 186.Âyet. 
   Müfessirler bu  iki ayetin birbirine yakın olmasının,oruçlunun duasının makbul olacağına  dair bir umud olduğunu söylüyorlar.
   Zaten iknci delil de buna işaret ediyor. Rasulullah Efendimiz bununla ilgili bir hadis-i şerifte şöyle buyurmaktadır:

   2-) "üç kişinin duası reddedilmez, bunlardan biri orucunu açıncaya kadar oruçlu olan kimse"
Tirmizî Hadis no: 3598
İbni Mace Hadis no:1752
   Kur'an ayı Takva ayı sabır ayı ve dua ayı diye nitelendirebileceğimiz Ramazan ayında gece- gündüz, özellikle oruçluyken çokça dua etmeyi ihmal etmeyelim ve  bu kısa yazımıza son verirken diyelim ki :
   Ey dua edin duanıza icabet edeyim buyuran Yüce Allah'ım! bizim ve bütün mümin kardeşlerimizin yaptıkları ve yapacakları duaları kabul eyle, Kur'an'ı okumayı anlamayı imkan dahilinde yaşamayı yerinde sabretmeyi ve bizimle günahlar arasında perde oluşturacak kadar  takvayı nasîb eyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN

18 Nisan 2021 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.