BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


واذا الصحف نشرت
 
  (Amel) Sahifeleri (defterleri) neşr edilip  yayıldığında ve ortaya çıktığında.
Tekvîr Suresi 10.Âyet.
   2021 Ramazan ayı'na iki gün kala bugün (10/4/2021 Cumartesi) ikindi namazından sonra Konya'da, oturduğumuz mahallede lapa lapa kar yağdığını görünce aklıma hem Tekvîr süresinin 10.Ayet-i kerimesi geldi,hem de Tasavvuf tâifesinin piri ve Bağdat'ın yüz akı büyüklerinden biri olan Cüneyd-i Bağdadi geldi.
   Kişi ölünce onun amellerini yazan meleklerin yazdıkları amel defteri sahibinin boynuna asılıyor ve  kıyamet günü amel sahifeleri dağılırken o kişinin de amel defteri ona sağ elinden veya sol elinden verilir.
"Her insanın amel defterini boynuna astık insan için kıyamet gününde açılmış olarak önüne konacak bir kitap çıkarırız"
İsrâ suresi 13.Âyet.
   Kitabını alanlar şöyle diyecekler:
"Vay halimize! Bu nasıl kitapmış! Küçük- büyük hiç bir şey bırakmaksızın
hepsini sayıp dökmüş!"
Kehf suresi 49.Âyet.
   Ümmü Seleme  r.a nın rivayet ettiği bir hadiste Rasulullah efendimiz şöyle buyurmuştur :  "İnsanlar çıplak ve yalınayak olarak haşredilecek, Ümmü Seleme buyurdu ki:  Ey Allah'ın rasulü halimiz nice olacak erkeklerle kadınlar birbirine bakar o zaman, Rasulullah
efendimiz buyurdu ki : O gün insanlar o kadar meşgul ki işleri başlarından aşkın,
Meşguliyetleri nedir diye soran Ümmü seleme'ye Resulullah Efendimiz  şöyle cevap verdi : içinde hardal tanesi kadar ve zerre kadar ağırlık taşıyan amellerin dahi yazılı olduğu amel defterlerinin uçuşup sahiplerini bulması mesgüliyeti".
Taberânî Mu'cem ül Evsat
Hadis no: 833.
   Kur'an-ı Kerim'in tefsirlerinde hadisi şeriflerin şerhlerinde ve akaid kitaplarında uzun uzun anlatılan bu konuyu yazıyı uzatmamak için burada noktalarken, konumuzu cüneyd-i Bağdadi ile bitirelim.
   Kız kardeşi anlatıyor:  Bir sabah ezanından önce uyandım,  abimin  bir ayağı kapının eşiğinin dışında diğer ayağı evin içinde olduğu halde karın lapa lapa yağdığını seyrediyor, ne yapıyorsun diye sordum? Dedi ki : Epey zamandır burada bekliyorum, ne içeri girebildim ne dışarı çıkabildim, yağan kar taneleri bana  amel sahifelerinin kıyamet günü  dağılmasını hatırlattı, amel defterim sağdan mı verilecek soldan mı verilecek diye düşünüyordum.
   Ey din gününün sahibi olan Yüce Allahım! Bizleri ve bütün Mü'min kardeşlerimizi, kıyamet günü amel defterimizde  bizi sana ve kullarına karşı mahcup edecek ne kadar  günah ve hata varsa onu mahvet ,sil ve amel defterini sağ elinden alan mesut ve bahtiyar kullarından eyle ya rabbi.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

10 Nisan 2021 Cumartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.