BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


حسب الفتى عقله خلا يعاشره
اذا تحاماه اخوان وخلان

   İnsanoğlunun kardeşleri arkadaşları dostları onu yalnız bırakıp terk ettiklerinde, Yüce Allah'ın ona lütfettiği akıl(naklin, şeri Şerif'in,Kur'an ve sünnetin emrinde olması kaydıyla) onun destekçisi, yol göstericisi ve ilmin bir sebebi olarak hazır beklemektedir,ondan istifade etmelidir.
   Sahih ve Selim bir akıl sahibini ibret almaya, hazırlık yapmaya zamanı değerlendirmeye teşvik eder.
   yemeyen içmeyen, hayır yapmayan,zekat,sadaka vermeyen, yüce Allah'ın kendisine lütfettiği nimetleri izhar etmeyen bir zengin,zengin sayılmadığı gibi, aklı olduğu halde tefekkür etmeyen, analiz yapmayan, sentez yapmayan, dününü bugününü yarınını düşünmeyen, geçmiş hatalarını telafi etmek için bir  planı olmayan, ahireti için hazırlık yapmayan kişiye de doğrusu akıllı denmez.
   İnsana en yakın olan akıl, insanın içinde yaşadığı ve ona en yakın zaman dilimi olan yirmidört saatte neler yapabilirim diye düşünmez mi ? Elbette düşünmesi lazımdır, şöyle bir düşünse şunları görecektir: 
   Ömrü mahdut, nefesleri ma'dud olan mü'min'in 24 saatinde farz vacip sünnet olan namazlar vardır, gece namazı, işrak namazı kuşluk namazı, evvabin namazı vardır,
   Vereceği  nafile sadakalar, gözetecegi fakirler, hal hatır soracağı akrabalar,arkadaşlar dostlar, karşılaştığı insanlara vereceği ve alacağı selamlar, hal hatır sormalar Mü'minlerin yüzünü tebessümler ve onlarla güzel beşeri münasebetler vardır.
   En yakınlarından başlayarak mümkün olduğu oranda sıla-i rahim yapmak, gerek kendi akrabaları gerek hanımının akrabalarını arayıp gönüllerini almak hal hatır sormak vardır.
   Günün 24 saatinde Rasulullah efendimize getirilen salavatı şerifeler zikirler tesbihler dualar tazarru ve niyazlar vardır.
   Yüce Allah'ın yarattığı afaki ayetleri enfusi ayetleri ve kur'an-ı Kerim'in ayetlerini tedebbur vardır.
   Müminin 24 saati içinde  kişiyi yüce Allah ile irtibatlandıran, bir ucu Yüce Allah'ta bir ucu kendisinde olan kur'an-ı Kerim'i tilavet, mümkünse manasını anlama, daha da mümkünse tefsirini okuma, Rasullah efendimizin hadislerini mütalaa etme,ve daha başka güzel kitapları okuma istifade etme ve çoluk çocuğu ile paylaşma vardır.
   Bu ithal hastalık aksattı ama,müminin 24 saatinde komşu ziyareti, hasta ziyareti, vefat eden bir din kardeşinin cenazesine katılma, ta'ziyesinde bulunma gibi güzel hasretler vardır.
   Yazıyı uzatmamak için bu hususu burada bitirirken yüce Allah'a duamız şudur:
   Allah'ım bizlere ve bütün Mü'min kardeşlerimize lütfettiğin sıhhatı, sağlık ve âfiyeti, zamanı
 ömrü ve diğer bütün imkanları dinin uğrunda Senin rızan icin sarfeden isti'mal eden kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

6 Nisan 2021 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.