BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

 

الحق لايعرف بالرجال
اعرف الحق تعرف اهله.

   Hakkı, doğruyu insanlara bakarak tesbit etmek mümkün değildir,
Hakk bilindi mi, insanları bu hakka göre tanımak mümkündür ve daha isabetlidir.
   Bir insanın yaptığı veya söylediği şey,hangi ölçü ve ölçülere göre kabul edilip reddedilebilir? Eğer bu ölçü kur'an-ı Kerim değilse, Rasulullah efendimizin parlak sünneti değilse,İslam alimlerinin icma-ı değilse, fukahanın  kıyası değilse nedir peki?
    Eğer şer'i Şerif ve evrensel akıl, ve bir memlekette Kur'an ve sünnete ters düşmeyen güzel adetler ölçü değilse, ölçü nedir peki?
   Şeri deliller nedir diye sorulduğunda yukarıdaki maddeleri sayıyoruz da, hakkı batıldan doğruyu eğriden iyiyi kötüden, çirkini güzelden ayırmak için niçin bu delillere ve ölçülere müracaat etmiyoruz?
   Doğrusu bu dört delile, özellikle Kur'an ve sünnete bir müslümanın bir müminin müracaat etmeme lüksü ve hakkı olamaz.
   Hak konusunda Yüce Allah şöyle buyuruyor:
   " Gerçek, rabbinden gelendir" Bakara suresi
147.Âyet.
   "Gerçek, rabbinden gelendir" Âl-i imrân suresi
60.Âyet.
   "Ve dedi ki: Gerçek, rabbinizden gelendir" Kehf suresi 29.Âyet.
   Rasulullah efendimiz muaz bin cebel'i Yemen'e vali tayin ettiğinde halkın arasında ne ile hükmü edeceksin diye sordu,Muaz:  Allah'ın kitabıyla hükmedeceğim dedi.Peki O'nda bulamazsan?Muaz : Senin sünnetinle hükmederim, O'nda da bulamazsan ne yaparsın,Muaz:  İctihad ederim ve ayetle sünnetin ışığı altında en doğrusunu söylerim buyurdu.Bunun üzerine Rasulullah efendimiz Muaz'ın göğsüne vurarak şöyle buyurdu : Rasulullah'ın elçisini, Rasulullahın razı olduğu cevaba muvaffak kılan Allah'a hamdolsun.
İbnu Abd- il Ber,Câmiu beyân -il ilk 2/844.
   Cahız isimli  bir alim, hayvanlarla ilgili bir kitap yazmak için dağları gezerken, hangisinin doğum yaptığını hangisinin yumurtladığını öğrenmek istemiş, rastladığı bir köylüye durumu anlatınca köylü demiş ki sen çok yorulursun sana bir ipucu vereyim onunla bu tespiti daha sağlıklı yaparsın :
   Bir hayvanın kulağı delik ve dışarıya çıkıksa,doğum yapıyor, delik ama dışarıya çıkık  değilse yumurtluyor.
   İnanan bir insanın, konumu makamı  mevkisi
cinsiyeti rengi memleketi ne olursa olsun söylediği ve yaptığının doğru olup olmadığının kriteri başta Kur'an ve sünnet olmak üzere edille-i şer'iyyedir, evrensel akıldır, Kur'an ve sünnet ile çatışmayan ve güzel  örf ve güzel âdetlerdir.
   Allah'ım bizi ve bütün mümin kardeşlerimizi hakkı hak bilen ona tabi olan, batılı batıl bilen ictinab edenlerden ve ondan uzak olanlardan eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

24 Mart 2021 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.