BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


يخاف على نفسه من يتوب
فكيف ترى حال من لا يتوب

   Tövbe eden kişi, tövbe ettiği halde hala korkuyorsa, peki tövbe etmeyenin durumu hakkında ne dersin?
   Usul ve kelam alimi, şâfiî fakihlerinden dinin direği anlamına gelen Ruknuddin lakaplı Ebu İshak el - İsfirayiyni(949-1027)  ilim ve ilmi ile amel etme konusunda çok kapasiteli bir âlimdi.Şöyle dedi :Tam otuz yıl yüce Allah bana bir NASÛH tövbesi nasib etsin diye duâ ettim durdum.
   Bir gün kendi kendime dedim ki sübhanallah yüce Allah'tan bir şey istedim otuz yıldır ısrarla dua ediyorum ki Yüce Allah bana bir Nasuh tövbesi nasib etsin, ama görüyorum ki henüz arzum yerine gelmedi.
   Bir rüya gördüm ve rüyada sanki biri şöyle sesleniyordu bana :  Otuz yıldır istediğin olmadı diye hayret mi ediyorsun? Sen Allah'tan ne istediğini biliyor musun, sen Allah'tan seni sevmesini istiyorsun duymadın mı Yüce Allah kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor : "Allah çok tövbe edenleri sever ve içi dışı temiz olanları sever". Bakara suresi 222 Âyet.
Bu basit bir istek midir?
   Bu ümmetin alimleri böyle idiler, kalplerinin salahı ve ıslahı için,âhiret gününe hazırlık yapmak için çırpınıp duruyorlardı.
   Yüce Allah çok tövbe edenleri seviyorsa o zaman ahiret yolcusu bir kul ne duruyor neyi bekliyor,niye Yüce Allah'ı sevindirecek ve sevgisini kazanan tövbeyi her gün yapmıyor ki?(yapmayanlara tabii)
   Tövbeden bahsetmişken, şu küçük günahtır, bunun önemi yoktur, bundan da ne çıkar bundan tövbe etmek gerekmez dememek lazımdır. Bu hususta şair şöyle diyor:
لا تحقرن من الذنوب اقلها
ان القليل مع الدوام كثير

   Hiçbir küçük günahı,en az bile olsa sakın hakir görme, küçük günahlara devam etmek çok günah işlemeye ve büyük günaha yönelmeye sebebiyet verir.
   Allah'ım günahlarımızın gizlisini açığını, küçüğünü büyüğünü, öncekini ve sonrakini mağfiret eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

28 Şubat 2021 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.