BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


هر چه هست از قامت ناسازى اندام ماست
ورنه تشريف تو بر بالاى كسى كوتاه نست

   Zamanın veziri Hafız-ı Şirâzi'ye bir cübbe hediye eder, Hafız-ı Şîrâzi'nin boyu uzun olunca cübbe kısa gelir.Vezir (üzülür ve)
der ki : Hediyemiz noksan ve kısa geldi.Bunu duyan
Hâfız-ı Şîrâzî şöyle der :
   Her ne kusur ve suç, her ne noksanlık varsa bizim düzensiz ve yakışıksız kametimizden ve  kendi
boyumuzdandır,yoksa 
Pâdisahın hediyesi kimsenin boyuna kısa değildir.
   Mütevazi olan, kusuru kendinde gören,  kadirşinas, edib'in,şâirin kıymetini takdir eden gönlünü alan padişah'a, edep ve terbiye gören ileri derecede şair ve edib olan Hafız’ ın cevabı da çok, ama çok kaliteli olmuştur.
   Yavuz Sultan Selim, kaftanına, Şeyhülislam ibn-i Kemal'in atının ayağından sıçrayan çamuru ölümünden sonra sandukası üzerinde örtülmesi vasiyetinde bulunmuştu.
   Abdullah Bin mesud'un rivayet ettiği bir hadiste O'na salat ve selam olsun Rasulullah efendimiz'e bir adam geldi,onunla konuşunca titremeye başladı, Rasulullah efendimiz şöyle buyurdu: "Sâkin ol rahat ol, ben bir kral değilim, ben tuzlu et parçalarını sıcak taşların üstünde ısıtıp pişiren ve yiyen bir kadının oğluyum. İbn -i Mace Hadis no : 3312
   Bugünkü dünya, özellikle İslam dünyası başta Rasulullah efendimizin mübarek ahlakı ve davranışları olmak üzere böyle mütevazi bir padişahın ve böyle ilmin ve alimlerin kıymetini bilen cennet mekan yavuz'un ve benzerlerinin insanlarla ulan münasebetlerine münasebetin zerafetine ve nezaketine, tevazuya ne kadar da muhtaç.
   Amir memur, zengin fakir, yöneten ve yönetilen arasındaki mesafe açıldıkça, başarı ve yüz güldürücü sonuç o oranda uzaklaşıyor.
   Allah'ım her tabakadan makam ve mevkisi ne olursa olsun bütün müminlere kur'an-ı Kerim'in ve Rasul-i ekrem'in ahlakına dönmelerini nasip eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

19 Şubat 2021 Cuma

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.