BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


امرتك الخير لكن ما اتمرت به
وما استقمت فما امري لك استقم

   (Kardeşim bağışla) ben iyiliği ve hayrı sana öneriyorum, tavsiye ediyorum ama, doğrusu önerdiğim ve tavsiye ettiğim şeyi ben tam yapamıyorum.
   Dostdoğru ve istikamet üzere ol diyorum ama ben arzu edilen seviyede müstakim değilim, kendime dosdoğru ol demem gerekirken başkalarına dosdoğru olun diyorum arıza ve sıkıntı da burada.
   Yüce Allah'ın kendisinden istememizi emrettiği en önemli şey istikamettirOnun için günde onlarca defa namazda ve namazın dışında

اهدنا الصراط المستقيم
"Allah'ım bizleri müstakîm olan, dosdoğru olan yola ilet" Fâtiha suresi 6.Âyet
diyoruz.
   O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimize  sufyan b. Abdullah es-sakafi isimli sahabi, ey Allah'ın Rasulü bana İslam'da öyle bir şey söyle ki senden başka veya senden sonra kimseye sormayayım diye sordu,Rasulullah efendimiz ona şu cevabı verdi :  Allah'a iman ettim de, sonra mustakîm ol,dosdoğru ol" Tıybî.Mişkât ül Mesâbîh 1/133,Hadisi Müslim rivayet etti.
   inananlar Bu ayeti kerime ile ve bu hadisi şerif ile amel etseler sahili selameti çıkarlar din ve dünya problemleri çözülür tarihte sahip oldukları konuma mertebeye aşama ve zirveye ulaşırlar, dolayısıyla bugün bütün sıkıntıların kaynağında bu istikametten ve rotadan sapma yatmaktadır.
   Allah'a iman ettim de ve dosdoğru ol cümlesinde bütün emirleri yerine getirmek ve yasaklardan uzak durmak gerçeği ve fermanı yatmaktadır, kişi Allah'ın bir emrini terk ederse istikametten sapar,geri dönerse tekrar müstakîm olur, aynen böyle Kur'an'ın ve sünnetin yasakladığı bir şeyi yapan istikameti şaşırır tövbe eder vazgeçerse tekrar istikamete dönmüş olur.
  İman ise, kalp ile tasdik, dil ile ikrar, ve azalarla organlarla tatbik etmek ve amele dönüştürmektir,
   İstikamete gelince, az önce tarifi geçen imanda sabit ve daim olmaktır, istikamet hem inançta,hem amelde,hem de  ahlakta  gereklidir ve istenir.
    Büyük müfessir Fahreddin er razi'nin buyurduğuna göre istikamet şöyle anlaşılmalıdır :İtikatta ve imanda istikamet,(Yüce Allah'ın mübarek isimleri ve Yüce sıfatları hakkında (temsil,tekyif,ta'tîl ve tahrif) sınırını ve haddini aşmadan inanmak, amellerde istikamet  ise,yüce Allah'tan  ve Rasulullah'tan gelen emirleri tahrif ve tağyîr etmeden değiştirmeden ve bozmadan kabullenip tatbik etmek, ahlakta istikamet ise ifrat ve tefrît'ten uzak  kalmak ve orta yolu takip etmektir.
   Allah'ım bizi ve bütün müminleri itikatta amelde ahlakta istikameti tutturan ölünceye kadar sapmadan dost doğru hayat süren sözünde ve özünde net olan kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

9 Şubat 2021 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.