BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


هداية ربي عند فقد المربي

   İnsan olarak bir terbiye eden bulunmaz, veya olduğu halde kişi onu bulmaya muvaffak olmazsa Yüce Allah'ın hidayeti elbette eksiği giderir ve arzu edilenden daha fazlası yüce Allah'ın izniyle  hasıl olabilir,zira yüce Allah âlemlerin Rabbidir.
   الحمد لله رب العالمين
" Hamd alemlerin rabbi Allah'a mahsustur" Fatiha suresi 1.Âyet
   Rab kelimesinin bir cok  anlamı vardır,  bunlardan üçü şöyledir :
Alemlerin sahibi, terbiyecisi ve alemleri ıslah eden yüce Allah.
   O'na salat ve selam olsun Resulullah efendimiz kendisinden nakledilen ve zayıf olduğu söylenen bir hadiste şöyle buyurmuştur : 
ادبنى ربي فاحسن تاديبي
"Rabbim beni terbiye etti ve terbiyemi güzel yaptı"
Suyutî.Camiussağîr Hadis no : 309
   Yüce Allah,Rasulullah efendimizin Üstün ahlakını ve mübarek şahsiyetini inşâ etmek üzere kur'an-ı Kerim'i O'nun  kalbine indirmiş, Rasulullah Efendimiz  de Kur'an'ı  ahlak edinerek en büyük ahlak sahibi olmuştur.
"Sen elbette üstün bir ahlaka sahipsin" Kalem suresi 4.Ayet.
Hz.Âişe validemize Resulullah efendimizin ahlakı sorulduğunda ,"Siz Kur'an okumuyor musunuz, onun ahlakı kurandı buyurmuştur"Müslim Hadis no : 1/512
   Daha önce bazı münasebetlerde şunu arz etmiştim : Kur'an-ı Kerim'in birinci  müfessiri yine kur'an-ı kerim'dir, ayetler birbirini tefsir edebiliyor. Peki Rasulullah efendimizin bu  üstün ahlakını daha da tavzîh edip açıklayan  bir ayeti kerime var mı ? Tefsir alimleri şu ayeti kerimeyi bu konuda zikrederler "kolaylığı seç affedici ol  iyiliği emret cahillere aldırma" Â'râf suresi 199.Âyet.
   sayılmayacak kadar çok ve büyük hasletlerle muttasıf, ve üstün ahlakı
Yüce Allah ve kur'an tarafından inşa edilen Rasulullah efendimiz, gökyüzünün terbiye ettiği en büyük insan olarak medine-i münevvere'de hayatta iken kendisi ashabını terbiye etmiş, vefâtından sonra parlak sünneti ile o günden bugüne ve kıyamete kadar bütün beşeriyeti de terbiye etmektedir.
   "Bir ele ver el ölmeden evvel" mümkün olmadığında ne yapılması gerekir ile ilgili hususları başka bir yazıya bırakarak şu temenni ve duada bulunalım: 
   Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah, bize ve bütün müminlere kur'an-ı Kerim'in ve Resulullah efendimizin zatının ve parkak sünnetinin gerektirdiği terbiye ve ahlakı kazanmayı nasip ve müyesser eyle.Âmîn..

Ahmet ÖZKAN

3 Şubat 2021 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.