BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


رضا الناس غاية لا تدرك
ورضا الله غاية لاتترك

   İnsanların tümünün rızasını almak bugüne kadar hiç kimsenin elde edemediği, baş edemediği bir gâyedir.
   Yüce Allah'ın rızası ise hiçbir akıllı müminin terk edeceği gözardı edeceği ikinci plana iteceği bir gaye değildir, Allahın rızası,mümin'in terk edemeyeceği en baş gâyedir,Allah'ın rızası, mü'min'nin matlubu'dur.
   (Kardeşim) insanların senin için neler söylediklerine aldanma, önem verme güvenme ve buna takılıp kalma, yüce Allah senin ahvâlini ve niyetini en iyi bilendir.
   Yaptığın iyilikleri ispat etmek için gayret ve ısrar edip durma, bu senin kıymetini azaltır, zira bir insanın, herkesin  rızasını kazanmak için çırpınması,  nâfiledir,sonu gelmez.
   Rivayet edildiğine göre  Hz. Musa yüce Allah'a halini arz etmiş ve : Allah'ım beni sevmeyenler var onların kalbine ilham ver beni sevsinler diye taleb etmiş, yüce Allah buyurmuş ki :  Ey Musa onları yarattığım halde rızıklarını verdiğim halde her şeyleri elimde olduğu halde beni de sevmeyenler var.
   İnsanlarla geçinmek onlara imkanlar dahilinde yardımcı olmak acımak merhamet etmek güzeldir, ama anlaşılıyor ki hepsinin rızalarını elde etmek mümkün değildir.
   Terk edilmemesi gereken ve tahsil edilmesi mümkün olan Yüce Allah'ın rızasına gelince, bu da farzların taatların ibadetlerin ve güzel şeylerin içindedir, ama hangisinde? Hangisinde olduğu belli olmadığı için kul, farz vacip sünnet ve buna benzer iyilikler ve emirler adına ne varsa elinden geldiği kadar yapmalıdır ki Yüce Allah'ın rızasına kavuşsun.
   Bir müminin Yüce Allah'ın rızasına kavuştuğunun bir alameti bir delili var mıdır? Vardır, en bariz ve kimsenin reddedemeyeceği alamet şudur :  Kul, Yüce Allah'ın bütün tasarruflarından yaptıklarından takdir ettiklerinden isteyerek severek ve boyun eğerek razıysa Allah da ondan razıdır,buna ubudiyyet denir,Yüce Allah'ı razı eden şeyler yapmak da ibadettir.
   Bazı mutasavvıfların ve tarikat üstadlarının  öğrencilerine öğrettikleri ve telkin ettikleri
الهي انت مقصودي ورضاك مطلوبي
"Allah'ım benim maksadım sensin  matlubum da senin rızandır" sözü, altı doldurulduğu ve hakkı verildiği zaman çok kıymetli bir söz olduğu ortaya çıkar. 
   Allah'ım senden rızanı, rızana götüren amelleri istiyoruz bizlere nasip eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

23 Ocak 2021 Cumartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.