BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


عن ابي بكرة نفيع بني الحارث:
اغد عالما او متعلما او مستمعا او محبا ولا تكن الخامسة فتهلك قال عطاء بن مسلم قال مسعر زدتنا خامسة لم تكن عندنا قال والخامسة ان تبغض العلم واهله

   Ebi bekrete Nefi' b el- Hâris'ten nakledilen bir rivayette şöyle buyurulmuştur : ya öğreten ol ya öğrenen ol ya bunları dinleyen ol Ya da bunları sev, beşinci Olma,yoksa  helak olursun.
Atâ' b Müslim dedi ki : Mis'ar bana dedi ki : bizde kaydı veya bilgisi olmayan beşinciyi de nakkettin (kim bu beşinci)? Atâ'b Müslim dedi ki : beşincisi kişinin ilme ve alimlere buğz etmesidir.Taberâni,Mu'cemul - Evsat 5/230
   Dinimizde ilme ve alimlere verilen değeri kur'an-ı Kerim'de ve ikinci kaynak olan Rasulullah efendimizin parlak sünnetinde bulmak mümkündür.
"Allah, hak ve adaleti ayakta tutarak, kendinden başka Tanrı olmadığını bildirdi; melekler ve ilim sahipleri de bunu ikrar ettiler,(Evet) O'ndan başka tanrı yoktur; o mutlak güç ve kudret sahibidir."Âl-i imrân suresi
18 Âyet.
   Bu mübarek ayet-i kerimede ilim ehline verilen değer ve onların sahip oldukları Şeref dile getirilmektedir ki yüce Allah'tan başka ilah olmadığını üçüncü derecede şahitlik edip bunu ikrâr ediyorlar." Âl-i imrân suresi 18.Âyet.
   O'na salat ve selam olsun Rasulullah efendimiz de şöyle buyuruyor bu konuda : "Yüce Allah kimin hakkında hayır dilerse onu dinde fakih kılar,dinde anlayış sahibi kılar"Buhari Hadis no : 3117.
   tarih boyunca ilk günden bugüne alim olanlar ve öğretenler müteallim olanlar ve ilme susuz olanlar bu iki grubu dinleyen ve destekleyenler ve bunları sevenler, inanıyoruz ki maksatlarına ulaşmışlardır ahiretleri de ma'mur olmuştur inşallah, ama beşinci maddeyi seçerek bunlara buğz edenler helak olup gitmişlerdir bundan sonrası da böyle devam edecektir.
   Alimlere buğz edenler aslında velilere  buğzediyorlar,  Çünkü imamı Şafii hazretleri'nin sözüne göre eğer alimler veli değilse Peki veliler kimdir? Keşf ül Hafâ' 1/223
   Büyük Veli Abdulkadir Geylani hazretlerinin bu konuda şu sözü ile kısa yazımızı bitirelim insanların fesadı dört sınıf insandan kaynaklanıyor : 
   1-) bilmediği ile amel edenler.
   2-) bildikleriyle amel etmeyenler.
   3-) bilmediklerini öğrenmeyenler.
   4-) bilmediklerini öğrenmek isteyenlere engel olanlar.
   Yüce Allah  bizleri öğrenen öğreten seven ve dinleyenlerden eylesin,bu dört gruba buğz edip helak olanlardan 
eylemesin. Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

21 Ocak 2021 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.